Цікаво про науку, кіно та мандри: список україномовних YouTube-каналів

Поділитися
Цікаво про науку, кіно та мандри: список україномовних YouTube-каналів Якісного україномовного контенту на YouYube стає дедалі більше © Pixabay
Україномовний контент на хостингу торкається багатьох цікавих аспектів життя.

Відеохостинг YouTube стає все більш популярним не тільки з розважальної точки зору, а й як джерело отримання нової інформації: від новин до цікавих фактів та наукових обгрунтувань тих чи інших процесів. Водночас вважається, що україномовного контенту на YouTube не так багато. Однак, на Facebook-сторінці проєкту "По той бік новин" склали список цікавих каналів, які присвячені найрізноманітнішим аспектам життя.

"В Україні легко набереться достатня кількість глядачів та підписників. Потрібно просто звести між собою ці два табори. Але і без того українськомовного контенту в ютубі - хоч греблю гати. При чому на будь-який смак - тільки дивилися б", - прокоментували укладачі складений рейтинг.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Отже, список україномовних каналів на YouTube

Наука

1. Довколаботаніка - пізнавально-розважальний канал про ботаніку, але не лише для ботанів. Автор Олексій Коваленко щойно перевзується в кеди і все вам розкаже…

2. Агент Маргарита – школярка Маргарита в буквальному сенсі відкриває світ, збирає зразки для досліджень, розглядає рослини під мікроскопом, цікаво розповідає про флору і фауну.

3. Клятий раціоналіст - пропаганда раціоналізму. Презумпція наукового методу. Цікаві інтерв'ю з науковцями. Автор і ведучий Артем Албул.

4. Цікава наука - переклад і озвучення науково-популярних і освітніх відео на різні наукові теми з фізики, астрономії, біології, географії та математики. Мета каналу - покращення ситуації із науковою грамотністю. Засновник - учитель фізики з Рівного Віталій Шевчук.

5. Tokar.ua - проєкт, присвячений космосу, технологіям та винаходам. Один з небагатьох україномовних проектів, який докладно пише про те, що відбувається в інтернеті - як в Україні, так і за кордоном.

6. Лакуна - короткі науково-популярні відеоролики до 5 хвилин на найрізноманітніші теми. Автор Андрій Горбунов.

Освіта

1. WiseCow - відеолекції з мистецтва, історії, культури, літератури, кінематографу та моди.

2. Англійська по-простому! Засновник каналу - Ростислав, учитель з англійської мови, автор посібника "Англійська по-простому!" Нині проживає в Лондоні, де на місцевих прикладах розповідає, як найефективніше вивчати англійську.

3. NEED / animation studio . Анімаційна студія NEED розробила цикл освітніх відео. Мета каналу - зробити знання цікавими, зрозумілими, легкими для сприйняття, зруйнувати стереотипи в системі освіти та суспільстві.

4. Сергей Ткаченко - канал про математику зрозумілою мовою. Формули та рівняння пояснюють буквально на пальцях. Деякі відеоролики допоможуть учням підготуватися до ЗНО.

5. Wild Fox . Мета каналу - популяризація знань з історії та культури України. В розважальній формі розкривають найрізноманітніші теми з найнеочікуваніших сторін - від давньоруської кухні до бізнесменів Русі.

6. ПРОмовні витребеньки - програма про українську мову.

Мандри

1. Ukraїner - експедиція Україною: Закарпаття, Приазов'я, Полтавщина, Полісся, Бессарабія, Сіверщина, Поділля, Карпати, Буковина, Галичина, Таврія, Причорномор'я, Слобожанщина, Наддніпрянщина, Волинь, Запоріжжя. Подорожі, активний туризм, відкриття, мандри, антропологія та етнографія.

2. Відвідати всі країни .Вони проїхали автостопом сотні кілометрів Китаєм. До того мандрували В'єтнамом на мотоциклі без водійських прав. І про все це зняли смішний міні-серіал. У майбутньому планують відвідати всі країни.

3. Двоколісні хроніки . Вони мандрують навколо світу на велосипедах всією сім'єю: музиканти гурту "Фолькнери" Володимир Муляр, Ярина Квітка та їхній малюк Марко, що народився в подорожі. Це не постановочне тревел-шоу зі знімальною групою, все по-справжньому. Вони показують світ таким, яким його бачать. У відео можна почути музику, яку вони написали просто під час подорожі. Часом у кооперації з місцевими музикантами.

4. Орест Зуб - на каналі мандрівник та письменник Орест розповідає, як можна поєднати роботу з мандрами. Наразі він побував уже в понад 100 країнах світу та збирається відвідати решту.

5. ПроПоходи. Сама назва каналу говорить за себе. Його автори бігають у гори з сучасним спорядженням та даляться враженнями від останніх досягнень в світі полегшеного туристичного екіпірування.

Їжа

1. їzhakultura. Науковий та освітній проєкт про гастрономічну культуру. Мета - популяризувати дослідження харчової культури в Україні.

2. Смачна країна з Костянтином Грубичем . Відомий телеведучий подався в ютуб і заснував свій кулінарний канал. Тепер він мандрує Україною, навчається у місцевих кухарів готувати регіональні страви. Підписуйтеся на канал, аби бути завжди ситим і задоволеним.

Кіно

1. Geek Journal - дотепні огляди українських та світових фільмів, актуальні новини зі всього світу та ще багато цікавого контенту. І все це з добірним гумором та дрібкою самокритики. Автор і ведучий - Тайлер Андерсон.

2. Загін кіноманів .Підкреслено суб'єктивні огляд на українські та світові прем'єри, репортажі з прем'єр та фестивалів, різноманітні рейтинги фільмів.

3. #BABYLON'13. Проєкт створила спільнота кінематографістів під час Революції Гідности. Відтак відео на каналі переважно про Майдан, війну, Крим і Донбас. Їх знають і дивляться в Україні та далеко за її межами.

Футбол

1. Вацко Live . Півторагодинне інтерв'ю з легендарним воротарем Олександром Шовковським? Будь ласка! На цьому каналі він вам розкаже про можливість очолити Динамо, перспективи збірної на Євро-2020, ставлення до Володимира Зеленського. І це лише один приклад з особистого каналу футбольного коментатора та експерта Віктора Вацка.

2. Бомбардир ."Стріляючі гості, забивні теми, захоплюючі репортажі про український футбол", - так себе представляють автори каналу. І це правда.

3. Трендець. Атмосфера та бекстейдж українського футболу. Виїзди до команд і героїв.
Веселі та запальні відеоролики для підняття командного духу.

4. Football Hub .Футбольна аналітика та новини з України та світу. Команда журналістів програми "Про футбол" створила на ютубі поле, де можна не обмежувати себе телеформатом.

Гумор

1. Ira Fiinka .Гуцульський гумор в чистому вигляді і без прикриття.

2. Kolegi Studio! (Наші без раші). Український гумористичний контент із сенсом.

3. Наша файта . Серед проєктів, які робить студія: перший закарпатський мультсеріал "Наша Файта", передача "Двести з Дмітрійом Пасульовим", проєкт "Мама не казала" та інші.

Відеоігри

1. Alex_D20 . Стріми українською мовою, відео комп'ютерних ігор, проходження, огляди.

2. PlayStation Ukraine . Навіщо українська мова в іграх? Чому люди вирішують робити українську локалізацію? Що це їм дає? Це більше патріотично чи бізнесово? З якими труднощами стикаються локалізатори? Що потрібно, аби українська локалізація була в кожній грі? На ці та інші питання шукають відповіді автори каналу.

Різне і цікаве

1. Зупини лося . Мета проєкту - підвищити культуру на українських дорогах. Автори каналу спортивні журналісти Костянтин Андріюк і Сергій Болотніков знаходять водіїв-порушників і пояснюють їм ПДР, змушують дотримуватись правил і навіть провчають злісних порушників.

2. STERNENKO. Блог про українську політику та актуальні події в нашій країні.

3. ШобШо? Соціально-політичне гумористичне шоу про проблеми сучасного суспільства.

4. Кухонний Трьоп . На каналі безліч українських перекладів найрізноманітніших зарубіжних подкастів: лекції та інтерв'ю. Тут ви можете переглянути програми Джо Роґана, Джодана Пітерсона, Біла Бьора, Екгарта Толле та інших.

5. Ліричний кінолог . Перший український YouTube-канал про проблеми кінології. Автор - професійний кінолог та суддя Кінологічної спілки України з робочих якостей собак, його пес - справжній службовий собака. На каналі він навчає правильно будувати стосунки з домашніми тваринами.

6. Третя Паралель. Канал для любителів коміксів і графічних романів.

7. Дядько Максим . Перший україномовний канал, присвячений металообробці.

8. ISLND TV .На каналі безліч проєктів на будь-який смак. Є Агенство Медійної Безпеки, що розбирає роботу журналістів, політиків, аналізує інформпростір України загалом. Є Лекторій, програми класичної музики та про здоров'я, проєкт Рагулі про агресивний несмак українського бомонду і не тільки.

9. ТиДиви - це агрегатор виключно україномовного відео з просторів ютубу.

10. MariAm Blog .Огляди коміксів, фільмів та інтерв'ю з цікавими творчими людьми. Авторка Мар'яна Янкевич.

Варто зазначити, що наведений список каналів далеко не вичерпний і якісного українського контенту на YouTube ще більше.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі