Curiosity в пошуках умов для життя пробурив другу свердловину на Марсі

Поділитися
© zmescience.com
Марсохід Curiosity знову використав свій бурильний інструмент, встановлений на маніпуляторі. Цього разу бур був задіяний для отримання подрібнених зразків з породи, що отримала назву Cumberland.

Марсохід Curiosity після тривалого простою продовжив свою роботу на Червоній планеті і пробурив марсіанський ґрунт ще в одному місці.

Нагадаємо, що перші зразки породи ровер зібрав три місяці тому в місці під назвою Джон Клейн (John Klein). Тепер же він пересунувся на 2,75 метра вбік.

Нове місце вчені назвали Камберленд (Cumberland), знаходиться воно в марсіанській бухті Йеллоунайф (Yellowknife Bay). Саме цю місцевість зараз вивчає шестиколісний робот.

Марсохід просвердлив отвір діаметром 1,6 см і глибиною 6,6 сантиметри. Надалі він збере викинутий в ході буріння матеріал для аналізу інструментами, розташованими на борту ровера.

Попереднє дослідження показало, що ґрунт та умови навколишнього середовища на Червоній планеті колись були пристосовані для підтримки життя мікробів. Пізніше вчені також з'ясували, що кратер Гейла колись містив вологу, бо виявлені в ньому мінерали могли утворитися тільки в присутності води.

Прямо визначати, чи є в марсіанській породі сліди життя або саме життя, Curiosity не може. Проте інструменти марсохода показали вченим, що в давнину у вивчених місцях Червоної планети не було занадто багато кислоти або солі. Окрім того, "ґрунт" тут містить фосфор, сірку, азот, водень, кисень і вуглець - тобто всі ті елементи, які потрібні для життя в тому вигляді, в якому ми його знаємо.

Керівники місії Curiosity планують вивчити результати цьогорічного дослідження, порівняти отримані дані, щоб переконатися у своїх попередніх висновках. !zn

Читайте також:

Після тривалої перерви NASA відновив роботу марсоходів

Зонд NASA виявив на Марсі радянський апарат, який здійснив посадку більше 40 років тому

Політ на Марс: розпочався набір учасників для експедиції в один кінець

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі