Curiosity знайшов древній оазис на Марсі

Поділитися
Curiosity знайшов древній оазис на Марсі У кратері Гейла знайдені осадові породи © NASA
Потоки води стікали по стінах кратера Гейла до його основи.

Марсохід Curiosity виявив свідчення існування "стародавнього оазиса" на поверхні Червоної планети. Як повідомляє NASA, відкриття було зроблено під час вивчення зразків гірських порід, які марсохід зібрав у кратері Гейла.

На думку дослідників, потоки води стікали по стінах кратера до його основи, залишаючи на стінках візерунки. Вивчивши гірські породи, вчені виявили сліди мінеральних солей, що свідчить про наявність дрібних солоних водойм у цьому регіоні.

Дослідники вивчили зразки породи, які були зібрані на відрізку осадових порід, який називається Острів Саттон. Вчені вже знали, що в цьому регіоні були періоди посухи, але нові зразки показали їм, що вода перетворювалася в "розсіл" із солей.

Як правило, коли озеро повністю висихає, воно залишає за собою купи сухих кристалів солі. Але солі на Острові Саттон інші. По-перше, це мінеральні солі, а не поварена сіль. Крім того, вони змішані з осадом, що говорить про те, що вони кристалізувалися у вологому середовищі - можливо, прямо під випаровувальними неглибокими водоймами, які були наповнені солоною водою.

На думку дослідників, у далекому минулому Острів Саттон нагадував солоні озера на плато Альтіплано в Південній Америці. Потоки і ріки, що течуть з гірських хребтів у це посушливе високогірне плато, ведуть до закритих басейнів, як у давнього кратера Гейла на Марсі. Озера на Альтіплано сильно піддаються впливу клімату - так само, як кратер Гейла.

Разом з тим, дослідники поки не можуть з точністю назвати час, коли на Марсі існувала рідка вода і коли вона почала висихати. Вони сподіваються, що їм вдасться знайти відповідь на це питання, коли Curiosity отримає дані вивчення регіону, що отримав назву "сульфатно-насичена ділянка". Ймовірно, вона сформувався в умовах ще більш сухого клімату.

Кратер Гейла – це древній ударний кратер, вода і вітер шар за шаром наповнили його дно осадовими породами. Після того, як вони затверділи, пориви вітру "вирізали" у них скелю, яка отримала назву гора Шарп.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше міжнародна група вчених провела комплексний аналіз поверхні Марса і виявила скам'янілості, у яких, імовірно, могли зберегтися сліди життя. За словами дослідників, виявлені ними поклади заліза нагадують залишки на Землі, у яких знаходилися копалини.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі