Екзоскелет допоміг паралізованому чоловікові пройти 145 метрів

Поділитися
Екзоскелет допоміг паралізованому чоловікові пройти 145 метрів Чоловік практично повністю паралізований нижче плечей © N+1
Екзоскелет створений для руху чотирма кінцівками.

Група вчених під керівництвом Аліма-Луї Бенаби з французького Університету Гренобль-Альпи створила алгоритм для нейрокомпьютерного інтерфейсу, який допоміг повністю паралізованому пацієнту керувати екзоскелетом. За допомогою пристрою чоловік зміг пройти 145 метрів протягом 39 дослідних сеансів, зробивши 480 кроків, повідомляє N+1.

Розробка дослідників дозволяє управляти екзоскелетом, який створений для руху всіма чотирма кінцівками. В їхньому нейрокомп'ютерному інтерфейсі використовуються два сенсорних модуля, закріплені на правій і лівій половинах голови. Ці сенсорні модулі з'єднані з електродами, розміщеними під черепною коробкою. Кожен модуль з'єднаний з 64 електродами. Електричні імпульси, що реєструються модулями за допомогою електродів, можуть передаватися комп'ютеру або системі управління екзоскелетом.

В експерименті дослідників повинні були прийняти участь два добровольця, але один з них вибув, оскільки вживлені йому електроди перестали працювати. Другий доброволець - чоловік у віці 28 років, практично паралізований нижче плечей. Чоловіка підключили до нейрокомп'ютерному інтерфейсу два роки тому, після чого він проходив поступове навчання: вчився керувати роботизованими маніпуляторами, аватаром у віртуальній реальності і екзоскелетом.

Загалом чоловік витратив на тренування 95 днів в домашніх умовах і 45 днів – в умовах лабораторії. В даний час пацієнт здатний упоратися з виконанням завдань, що потребують трьох ступенів свободи, з імовірністю 99% і 71% - у випадку з завданнями, які вимагають восьми ступенів свободи.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі