"Хаббл" зробив вражаючий знімок туманності Метелик

Поділитися
"Хаббл" зробив вражаючий знімок туманності Метелик "Хаббл" зробив знімок туманності Метелик © spacetelescope.org
В об'єктив телескопа також потрапила туманність NGC 7027.

Астрономи за допомогою телескопа "Хаббл" отримали знімки двох туманностей: NGC 7027 і NGC 6302, також відомої як туманність Метелик. Як повідомляється на сайті обсерваторії, обидві ці туманності містять надзвичайно багато пилу і є цікавими об'єктами для вивчення.

Зірки можуть жити кілька сотень мільйонів або навіть мільярди років. Але до кінця свого життя вони починають викидати газ і пил, формуючи туманність. Це відбувається тому, що у них вже не вистачає енергії для стримування своїх зовнішніх шарів.

Тепер за допомогою телескопа "Хаббл" вченим вдалося помітити зміни в потоках і бульбашки газу в центрі кожної з туманностей. Дослідники припустили, що в центрі кожної туманності розташовувалася пара зірок, які оберталися навколо один одного. Свідчення присутності такого "динамічного дуету" можна знайти в формі кожного з об'єктів. У кожної з туманностей є "талія" і полярні "пелюстки".

Теорія появи таких об'єктів припускає, що зірка, яка втратила масу, була частиною бінарної системи. Дві зірки підійшли одна до одної достатньо близько для того, щоб в результаті взаємодії навколо однієї або обох з них з'явився диск газу. Потім у цьому диску з'явилися джети, які "надули" полярні області газу.

Ще одна гіпотеза говорить про те, що менша зірка з пари могла злитися зі своїм компаньйоном, що вже "роздувся". Життя такої пари триває недовго і також продукує формування подібних структур.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Туманність NGC 7027
Туманність NGC 7027
spacetelescope.org

Телескоп "Хаббл" був виведений на орбіту 24 квітня 1990 року екіпажем корабля багаторазового використання "Діскавері" і з тих пір передав на Землю мільйони унікальних знімків, які значно розширили уявлення вчених про будову і походження Всесвіту. За чверть століття апарат провів 1,2 мільйона цільових спостережень за 38 тисячами космічних об'єктів, на підставі яких було підготовлено близько 13 тисяч наукових праць. За словами експертів, "це робить його одним з найбільш ефективних наукових інструментів в історії".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі