Харківські астрономи створили унікальний каталог Чумацького шляху

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Харківські астрономи створили унікальний каталог Чумацького шляху Харківські астрономи завершили роботу над власним каталогом Чумацького шляху © NASA
Новий каталог дозволить відповісти на питання, як зірки рухаються в просторі нашої галактики.

Група харківських астрономів на чолі з професором НДІ астрономії Харківського національного університету ім. Ст. Каразіна, членом Міжнародного астрономічного союзу Петром Федоровим завершила роботу над власним каталогом Чумацького шляху.

"Наш каталог вирізняє те, що він містить абсолютні власні рухи зірок. Це перший і поки що єдиний каталог з такою кількістю абсолютних власних рухів. Є, звичайно, каталоги й більші, але вони містять відносні власні рухи зірок, тобто їх визначено відносно якоїсь відомої системи відліку. Їхнє завдання - відтворювати систему відліку, в якій їх отримано", - розповів Федоров в інтерв'ю для DT.UA.

Вчений зазначив, що власні рухи зірок створеного каталогу отримані щодо протяжних позагалактичних джерел - галактик - і разом зі своїми положеннями реалізують нову (незалежну) систему відліку. У цьому їх найважливіша відмінність від відносних.

Також, за словами астронома, новий каталог містить приблизно таку ж кількість об'єктів, як і каталог "Гайя". Але на відміну від нього, буде містити абсолютні власні рухи зірок, отримані зі спостережень із Землі, в той час, як телескоп "Гайя" виконує спостереження в космосі.

"У цьому сенсі ці два масиви даних ніяк не корелюють між собою і є цілком незалежними. Оскільки об'єкти дослідження одні й ті самі, то різниці між їхніми власними рухами будуть дуже важливим джерелом нової інформації, що пов'язана в основному з рухом нашої планети. Це дозволить надійніше встановити зв'язок між земною і небесною системами відліку", - зазначає Федоров.

Новий каталог ХРМ-2 використовується для дослідження кінематики Чумацького шляху, що дозволить відповісти на питання, як зірки рухаються в просторі.

"Використання даних нашого каталогу, ймовірно, дасть змогу зазирнути значно далі в глиб галактики: зрозуміти, зірки рухаються тільки під впливом гравітаційних сил чи, можливо, ще й під дією сил, які нині пов'язують з темною енергією або темною матерією; отримати відповідь на запитання, як рухаються зірки різних спектральних класів тощо. А коли ми довідаємося, як відбувається рух, за якими законами, тоді зможемо відповісти й на запитання, чому вони рухаються", - додає дослідник.

Також Федоров підкреслює, що опосередковані програми навчань очевидні: вдосконалення супутникових навігаційних систем, оптимізація розрахункових траєкторій руху тіл, як на Землі, так і в космосі, розвідка корисних копалин і навіть прогноз землетрусів.

"Але все ж, я вважаю, що це не головне. Отримані результати мають фундаментальний характер, а виконана робота буде дуже корисна не тільки для астрономії в цілому, але і для формування світоглядних універсалій, вироблення світогляду, допомагають людям вижити в наших критичних ситуаціях", - підсумував професор астрономії.

Детальніше про унікальний каталозі Чумацького шляху читайте в інтерв'ю Лідії Суржик з професором НДІ астрономії Харківського національного університету ім. Ст. Каразіна, членом Міжнародного астрономічного союзу Петром Федоровим "Хто запалює зірки" у свіжому номері "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі