Хімічний склад далекої зірки здивував астрономів

Поділитися
Хімічний склад далекої зірки здивував астрономів Зірка має незвичайний хімічнимй склад © Naked Science
Зірка знаходиться на відстані дев'яти тисяч світлових років від Землі.

Міжнародна група астрономів провела спостереження за зіркою RAVE J183013.5-455510 і виявила в її хімічному складі "своєрідні патерни хімічного достатку". Зірка виявилася однією з найбідніших на метали в досліджуваному Всесвіті, повідомляє Naked science.

Вчені вважають, що в атмосфері старих, маломасивних зірок з низькою металевістю містяться хімічні відбитки перших зоряних популяцій. Закономірності хімічного складу зірок з надзвичайно низьким вмістом металів (extremely metal-poor stars, EMP) можуть дати вченим важливу інформацію про природу найперших зірок, що сформувалися в нашому Всесвіті.

Попередні дослідження показували, що зірка RAVE J183013.5-455510, яка знаходиться на відстані дев'яти тисяч світлових років від нас, відноситься до групи зірок з низькою металевістю. Тепер же вчені вирішили перевірити це твердження. Вони використовували спектрограф EFOSC-2 3,58-метрового телескопа New Technology Telescope, а також спектрограф MIKE одного з так званих Магелланових телескопів з чаші діаметром 6,5 метра.

При більш детальному розгляді зірка виявилася дуже незвичайною. Вона поєднує риси так званих CEMP-no-зірок, при формуванні яких r-процес формування важких ядер шляхом захоплення нейтронів не відіграє помітної ролі, і CEMP-r-зірок, в яких інтенсивність r-процесу була помірною.

Зірка виявилася однією з найбідніших на метал у досліджуваному Всесвіті. Її показник металличности дорівнює -3,57 - вміст металів у ній в тисячу з гаком разів менше, ніж у Сонця. Незвичайна зірка збагачена вуглецем, азотом і киснем, а також демонструє надлишок таких елементів, як барій, лантан і церій.

Поки вчені не можуть з точністю сказати, як утворилася RAVE J183013.5-455510.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Читайте також: Астрономи підрахували кількість схожих на Землю планет у Чумацькому Шляху

Раніше австралійським астрономам вперше вдалося зареєструвати потужний викид випромінювання, який виходив від нейтронної зірки. Він став результатом поглинання об'єктом матерії, яка його оточує.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі