Хто з пацієнтів з COVID-19 потребує ШВЛ: анестезіолог описав типи дихальних порушень при коронавірусі

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Хто з пацієнтів з COVID-19 потребує ШВЛ: анестезіолог описав типи дихальних порушень при коронавірусі В українських лікарнях не вистачає апаратів ШВЛ експерт-класу © Володимир Корсунов / Facebook
Повноцінна штучна вентиляція легенів з інтубацією трахеї показана тільки важким пацієнтам. У більш легких випадках необхідно використовувати інші методики.

Пацієнтам з пневмонією та іншими ураженнями легенів, викликаних коронавірусом SARS-CoV-2, показані різні методики кисневої терапії, залежно від тяжкості та характеру ураження органів дихання. Про це в інтерв'ю ZN.UA, розповів доктор медичних наук, професор-анестезіолог Володимир Корсунов.

Провідний спеціаліст з респіраторної терапії та ШВЛ Лучано Гаттинони виділив два типи дихальних порушень у пацієнтів з COVID-19. Кожен з них вимагає різного лікування.

"Перший - тип L, коли немає важкої задишки. Пацієнт, грубо кажучи, "синенький", у нього немає достатнього насичення крові киснем, але дихає він спокійно. Називається це тихою гипоксимією. Для таких хворих показаний CPAP (Constant Positive Airway Pressure - дихання з постійним позитивним тиском)", – пояснив доктор Корсунов.

"А є інший тип - H. Коли у хворого жахлива задишка і потрібна повноцінна ШВЛ", – додав він.

За словами Корсунова, пацієнти з мінімальними дихальними порушеннями цілком обходяться оксигенотерапією через маску або носові катетери. Пацієнти ж з дуже тяжкою дихальною недостатністю потребують повноцінної штучної вентиляції легенів за допомогою апарату.

"Після ендотрахіальной інтубації (введення пластикової трубки в трахею) під'єднується апарат ШВЛ, який дозволяє компенсувати дихальну функцію у якоїсь частини пацієнтів. Є пацієнти, яким оксигенотерапія вже не дуже допомагає, але і 100% показань до ШВЛ у них ще немає", – пояснив лікар.

Корсунов констатував, що українські лікарні відчувають серйозний дефіцит якісних сучасних апаратів ШВЛ. І це обладнання необхідне для лікування не лище хворих на COVID-19: "Є ж ще пацієнти з політравмою, з тієї ж пневмонією, набряком легенів, ураженням нервово-м'язового апарату. Вони всім потрібні".

Читайте також: Перебіг хвороби у різних пацієнтів із коронавірусом істотно відрізняється – лікар

Детальніше про готовність української інфекційної медицини протистояти пандемії COVID-19, про штучну вентиляції легенів та інші методи кисневої терапії пацієнтів, а також про те, що являє собою коронавірус SARS-CoV-2, і які загрози здоров'ю людини він несе, читайте в матеріалі Сергія Жукова "Російська рулетка коронавіруса" - інтерв'ю професора-анестезіолога Володимира Корсунова ZN.UA.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі