Китайська флешка проти 5G: У Великій Британії почали продавати антитехноамулет

Поділитися
Китайська флешка проти 5G: У Великій Британії почали продавати антитехноамулет Страх людей перед технологіями виявився настільки великим, що вони готові купувати все що завгодно © Фокус
А в Сіетлі - "захисний крем" із суміші вазеліну та застарілого сонцезахисного крему.

Із початком пандемії коронавірусу в Європі активізувались конспірологічні теорії, зокрема про "шкоду 5G". Від "негативного впливу радіочастотного випромінювання на організм людини" до нібито здатності технології сприяти поширенню COVID-19.

Не маючи під собою доказової бази, ці теорії, тим не менш, стали основою нового бізнес-проєкту. Так, у Великій Британії почали продавати флешки, які нібито блокують "5G-випромінювання". Вартість пристрою 5GBioShield (5GБіоЩит) – від 280 до 330 фунтів стерлінгів (близько 350 доларів або 9,3 тисячі гривень).

Від чого насправді захищає носій і чи захищає взагалі, і чи коштує він своїх грошей, розбиралися фахівці американського техносайту The Verge.

На своєму сайті продавець стверджує, що у накопичувачах використовується "технологія квантового голографічного каталізатора", яка повинна захистити весь будинок покупця від шкідливого випромінювання".

Підключена до комп'ютера або ноутбука, залишена поруч зі смартфоном флешка, має створити аналог захисного поля, і через цю бульбашку нібито не зможе пробитися 5G.

The Verge

Перевірка показала, що флешка – звичайний носій з об'ємом пам'яті 128 Мб і вартістю $ 6 доларів. Єдиною її відмінністю є фірмова наклейка із зображенням списоносця, який поцілює змія, та ціна у декілька разів вища за номінальну.

Тим не менш, новинку вже похвалив незалежний член Консультативного комітету з 5G Гластонбері (міста на південному заході Великої Британії – ред.) Тоні Холл. За словами Холла, він особисто випробував пристрій і визнав його ефективним.

Раніше Холл стверджував, що при використанні 5G "на землю падають мертві зграї птахів", а у людей "починаються носові кровотечі зростає кількість суїцидів". У звіті комітету також зазначено, що технологія сприяє поширенню коронавірусу.

Жодних наукових доказів тверджень Холла та його комітету немає. Що не завадило прихильникам теорії змови з Гластонбері підпалити вишки 5G.

BBC News звернулося по коментар до власників сайту, що продає "захисні флешки". У відповідь власниця сайту Анна Гроховальска заявила, що у дослідників "диво-флешки" недостатньо технічної інформації для того, щоб робити висновки про її роботу.

"Чи потрібно говорити, будь ласка, не витрачайте свої гроші на це сміття, і пам'ятайте: радіохвилі можуть переносити лише комп'ютерні віруси, а не людські", - наголошують дослідники.

У Сіетлі (США) заповзятливий молодик створив сайт, на якому продавав "репелент від 5G". Із січня по квітень він заробив близько півмільйона доларів, повідомляє Hayvine.

Лабораторні дослідження показали, що захисний крем – не що інше, як суміш старих вазеліну та сонцезахисного крему. І ризик заробити онкологічне захворювання при його використанні може бути набагато вищим, ніж при використанні 5G (як стверджують конспірологи).

Репелент купували користувачі з різних країн світу, він користувався великою популярністю, а вдячні користувачі залишали схвальні коментарі з подякою за "врятовані життя".

На Amazon "захисний" засіб продавався по $ 20 за упаковку, на eBay незадовго до видалення сайту – по $ 80 (близько 536-2146 гривень). 15 квітня сайт було видалено, також була видалена його реклама з Facebook та інших соціальних мереж.

Читайте також: Facebook і Twitter блокують фейкові пости про коронавірус

Докладніше про те, чому люди вірять в конспірологію і теорії змов, читайте у статті Сергія Корсунського "Цікава конспірологія" на сайті ZN.UA.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі