Китайський ровер виявив в місячному кратері матеріал мантії

Поділитися
Китайський ровер виявив в місячному кратері матеріал мантії Ровер "Юйту-2" виявив на Місяці матеріал його мантії © Китайське національне космічне управління
Зібрані місяцеходом зразки відрізняються від звичайного речовини на поверхні супутника Землі.

Китайський місяцехід "Юйту-2" виявив в одному з кратерів Місяця мінерали, які, ймовірно, раніше були елементами мантії супутника Землі. Як повідомляє "Популярная механика", аналіз зразків показав, що вони значною мірою відрізняються від звичайної речовини на поверхні Місяця.

Під час досліджень Місяця людством, передусім, була вивчена кора природного супутника Землі, що складається переважно з мінералів плагіоклазів, у той час як його мантію, яка, як вважають вчені, включає більше важких елементів, безпосередньо вивчити не вдається. Допомогти в вивченні складу мантії Місяця можуть ударні кратери – теоретично, метеорити можуть пробити кору, і мінерали з мантії виявляться на поверхні.

Тепер же ровер "Юйту-2" вивчив деякі зразки грунту за допомогою спектрометра. У вивчених зразках дослідники виявили в основному мінерали олівін і піроксен з низьким вмістом кальцію. Дані мінерали, як припускають вчені, спочатку складали мантію супутника і опинилися на поверхні Місяця в результаті падіння метеорита, яке призвело до формування басейну Південний полюс - Ейткен. Разом з тим, вчені підкреслюють, що для підтвердження цієї інформації потрібні додаткові дослідження.

Китайську станцію "Чан'е-4" запустили 8 грудня, вона здійснила посадку в кратері Кишеня 3 січня у 04:26 за Києвом. О 18:22 її покинув луноход "Юйту", оснащений панорамною камерою, радіолокатором, спектрометром для вивчення складу грунту і екзосфери Місяця і аналізатором нейтральних атомів.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі