Лікарняні мухи виявилися рознощиками небезпечних супербактерій

Поділитися
Лікарняні мухи виявилися рознощиками небезпечних супербактерій Лікарняні мухи переносять небезпечні інфекції © New Scientist
Комахи переносять десятки видів небезпечних інфекцій.

Вчені з Університету Астон заявили про те, що мікрофлора лікарняних мух включає десятки видів інфекцій, кожна п'ята з яких несе гени стійкості до антибіотиків. Коли бактерії розвивають резистентність до ліків, навіть помірно небезпечні збудники стають смертельною загрозою, повідомляє Naked science.

У ході дослідження вчені розміщували липкі стрічки та інші пристосування в британських державних лікарнях. З 2010 року їм вдалося зловити майже 20 тисяч комах, 75% з яких складали мухи. Після цього дослідники провели аналіз мікрофлори, яка населяє поверхню тіла і кишечник комах. Виявилося, що 90% комах, які є переносниками бактеріальних інфекцій у кількостях, які можуть викликати хворобу у людини.

В цілому, вдалося ізолювати і визначити 86 штамів бактерій, найпоширенішими з яких виявилися ентеробактерії - такі як сальмонела або кишкова паличка, - вони зустрічалися у 41% комах. У 24% виявилися бацили, у 19 - стафілококи. Найнеприємнішим виявилося те, що більше половини виділених штамів були стійкими як мінімум до одного лікарняного антибіотика, а 19% - до декількох.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше повідомлялося про те, що бактерії навчилися протистояти антибіотикам "останньої надії". Це означає, що незабаром можлива поява бактерій, стійких до всіх відомих типів ліків, і такі гени стійкості вже помічені у бактерій, які вражають людей.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі