Магнітне поле могла породити мантія Землі, а не ядро

Поділитися
Магнітне поле могла породити мантія Землі, а не ядро Магнітне поле Землі виявилося пов'язане з її мантією © NASA
Вчені дали нові оцінки термодинаміки мантії ранньої планети.

Вчені з Інституту геофізики і фізики планет Інституту океанографії Скріппса заявили про те, що магнітне поле Землі було згенеровано не її ядром, а мантією. Це припущення засноване на новій оцінці термодинаміки мантії ранньої планети і може змінити уявлення про зародження магнітного поля Землі та її історію, повідомляє "Популярная механика".

Багато років геологи вважали, що магнітне поле нашої планети було згенеровано зовнішньою рідкою частиною її ядра. Згідно до цієї гіпотези, магнітне поле з'явилося в результаті конвекції від швидкого обертання розігрітого рідкого металу. У твердій мантії подібний процес йти не міг.

У 2007 році науковці припустили, що мантія ранньої Землі була розплавлена. Цю частину мантії назвали "океаном базальтової магми". Цю ж ідею розвинули в новому дослідженні. Автори роботи розрахували граничні термодинамічні показники мантії, необхідні для створення магнітного поля планети.

"На даний момент ми не збудували єдину теорію термічної еволюції Землі. Наше дослідження - лише наступний крок до розуміння того, як сформувалася планета", - заявив один з дослідників Дейв Стегман.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше американські вчені заявили про те, що молода Земля виглядала не так, як зараз. Ще 3,2 мільярда років тому всю поверхню планети покривали води океану.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі