Марсохід Opportunity знайшов сліди прісної води на Червоній планеті

Поділитися
Марсохід Opportunity знайшов сліди прісної води на Червоній планеті Відкладення на Марсі, несуть сліди змісту води
Марсіанське природне середовище у давнину було придатним для життя, вода була майже прісною і нейтральною. Досі на Марсі знаходили сліди води, яка більше була схожа на сірчану кислоту.

Марсохід Opportunity підтвердив відкриття, зроблене раніше Curiosity - він знайшов докази, що на Марсі в давнину була вода, придатна для живих організмів, заявили фахівці NASA.

Раніше дані з автоматичних зондів свідчили, що марсіанська вода відрізнялася екстремально високою солоністю і кислотністю. Марсохід Curiosity в березні отримав докази, що марсіанське природне середовище у давнину було придатним для життя, зокрема, що вода була майже прісною і нейтральною. Тепер результати роботи "старшого" ровера підтвердили цю знахідку.

Як повідомив на телеконференції науковий керівник місії Стів Сквайрс, Opportunity вивчав хімічний склад каменя, якому вчені присвоїли позначення Esperance 6, фіксуючи співвідношення алюмінію, калію, кальцію та натрію, а також заліза в глинистій породі в його тріщинах. Ця глина могла формуватися тільки за присутності великої кількості води. З'ясувалося, що ця вода була практично прісною.

"Це була вода, яку ви могли пити", - сказав Сквайр, зазначивши, що досі на Марсі знаходили сліди води, яка більше була схожа на сірчану кислоту. "Цей результат - одна з найбільш важливих знахідок за всю місію", - додав він.

Зараз марсохід Opportunity відправляється в новий район для продовження дослідницької роботи - до так званої точки Соландера, де знаходиться оголення порід з великою кількістю шарів, цікавих з геологічної точки зору.

Марсохід Opportunity і його "близнюк" Spirit вирушили до Марсу в 10 червня і 7 липня 2003 року. Очікувалося, що вони пропрацюють на поверхні планети близько трьох місяців, проте Spirit пропрацював до 2010 року, а Opportunity працює досі. !zn

Читайте також:

Після тривалої перерви NASA відновив роботу марсоходів

Британський вчений пообіцяв через 40 років познайомити людство з інопланетянами

Фахівці NASA перевіряють "руку" Curiosity

Естонський дизайнер з допомогою марсохода Curiosity створив інтерактивну панораму Марса (відео)

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі