Міліція закрила найбільший український файлообмінник ЕХ.UA

Поділитися
В офісі і дата-центрах файлообмінного ресурсу оперативники вилучили 100 серверів із загальним обсягом інформації понад 600 терабайт.

Міліція припинила діяльність веб-ресурсу "ЕХ.UA" за порушення прав інтелектуальної власності. Під час обшуків в офісі і дата-центрах файлообмінного ресурсу оперативники вилучили 100 серверів із загальним обсягом інформації понад 6000 терабайт. Про це 31 січня повідомила прес-служба МВС України.

31 січня мільйони користувачів популярного веб-ресурсу "ЕХ.UA" не змогли ані подивитися свої улюблені фільми, ані завантажити безкоштовно комп'ютерні програми. Як з'ясувалося, справа не у технічних проблемах і збоях, а у кримінальній справі, в рамках якої українські правоохоронці припинили діяльність зазначеного ресурсу, повідомили у міліції.

Під час оперативного супроводу кримінальної справи встановлено, що адміністрація зазначеного веб-сайту всупереч законним вимогам правовласників та положенням Закону України «Про авторське право та суміжні права» забезпечувала масштабне поширення на території держави та за її межами протиправного контенту - сотень тисяч найменувань аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм і комп'ютерних програм.

У листопаді 2010 року Американська асоціація звукозапису RIAA віднесла «Eх.ua» до числа 25-ти найбільших «піратських» веб-ресурсів світу. За твердженнями зазначеної міжнародної організації, на сайті немає жодного відео- або аудіофайлу, легальність поширення якого підтверджена власником авторських прав.

Приводом до порушення кримінальної справи за ч. 2 ст. 176 Кримінального кодексу України, яка передбачає відповідальність за порушення авторського права і суміжних прав, послужили звернення, які надійшли на адресу Міністерства внутрішніх справ України від офіційних представників провідних світових виробників програмного забезпечення - міжнародних корпорацій «Adobe Systems Inc.», «Microsoft Corporation», «Graphisoft Inc» тощо, програмні продукти яких уже тривалий час незаконно поширювалися через веб-сайт «Ех.ua».

Під час обшуків в офісі та дата-центрах веб-ресурсу міліціонери вилучили значну кількість комп'ютерної техніки та мережевого обладнання, у тому числі 200 серверів із загальним об'ємом інформації більше 6000 терабайт.

Оперативники з'ясували, що адміністрацію ресурсу очолював громадянин Латвії. У даний момент 16 працівників офісу компанії допитують, а вилучена техніка направлена на експертизу. Скільки людей буде притягнуто до відповідальності у рамках розслідування цієї кримінальної справи, стане зрозуміло після проведення необхідних слідчих і процесуальних дій. Відповідальність за статтею Кримінального кодексу України, за якою порушено кримінальну справу, передбачена у вигляді позбавлення свободи на термін до 5 років з конфіскацією примірників творів та обладнання.

У світі набирає обертів протидія комп'ютерному піратству і порушенню прав інтелектуальної власності. Закриття потужного веб-ресурсу «Ex.ua» є справою світового масштабу. Подібне викриття нещодавно відбулося у США, де ФБР припинило функціонування одного із найбільших світових файлообмінників megaupload.com, за допомогою якого поширювалася контрафактна аудіовізуальна продукція і протиправний контент інших категорій. Сайт діяв з 2005 року і займав 13-ту позицію у рейтингу найбільших «піратських» інтернет-ресурсів світу. За час його існування власники сайту незаконно заробили близько 175 млн доларів США, правовласники ж зазнали збитків, які оцінюються у понад півмільярда доларів, повідомили в МВС.

У цій справі ФБР видані ордери на арешт 7-ми осіб, які створили і забезпечували функціонування файлообмінника megaupload.com. Трьох із них, включаючи організатора, на даний момент арештовано у м. Окленд Нової Зеландії, повідомили у міліції.

Читайте також:

Хакери придумали, як відстежувати «недругів» у Facebook

Американська влада хоче стерти дані з сайту Megaupload

Засновника Megaupload відмовилися випустити під заставу

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі