Мобільні телефони стали причиною розвитку пухлин у щурів

Поділитися
Мобільні телефони стали причиною розвитку пухлин у щурів Мобільні телефони стали причиною появи пухлин у щурів
Вчені стверджують, що для людей використання мобільних телефонів безпечно.

Вчені завершили два масштабних дослідження впливу випромінювання на тварин і встановили, що мобільні телефони можуть стати причиною розвитку пухлин серця у самців щурів. У самок щурів і мишей обох статей такий ефект виявлений не був. Як підкреслюють дослідники, щури отримували дози випромінювання, які значно перевищують ті, з якими стикається людина під час використання мобільного телефону, повідомляє Naked science.

Дослідження включали близько трьох тисяч лабораторних тварин, тести проводилися в ревербераційній камері. Зазвичай такі камери використовують для вивчення характеристик звуку. Ці приміщення ізолюють від зовнішніх звуків і вібрацій, всередині камер встановлюють кілька віддзеркалюючих пластин. В спеціально розроблену для експериментів камеру також помістили кілька радіоантен. Вони відтворювали рівень випромінювання, характерний для телефонів, що підтримують технології мобільного зв'язку 2 і 3 покоління (2G і 3G).

Дослідження тривали близько двох років. Клітки з тваринами щодня поміщали в ревербераційні камери на 9 годин. Вчені встановили, що випромінювання підвищило у самців щурів ризик розвитку невриноми (шванноми) в області серця. Шваннома - це, як правило, доброякісна пухлина нерва. Найчастіше шванноми утворюються в районі слухового нерва, і деякі дослідження пов'язували їх з використанням мобільних телефонів. Однак у щурів шванноми, ймовірно пов'язані з впливом випромінювання, знайшли тільки в області серця, при цьому у мишей і самок щурів підвищеного ризику не виявили. У тварин знайшли й інші типи пухлин, включаючи пухлини передміхурової залози і печінки, але вчені пов'язують їхню появу, швидше, з віком гризунів.

При цьому вчені відзначили, що самці щурів, що піддавалися випромінюванню, жили в середньому довше. Можливо, вплив випромінювання зменшує схильність до хронічних захворювань нирок, якими часто страждають літні щури. За словами дослідників, цей ефект також можна співвідносити з людським організмом.

Раніше повідомлялося про те, що українські вчені винайшли протираковий засіб на основі чорних антарктичних дріжджів Nadsoniela nigra. Дослідження українських вчених-мікробіологів можуть допомогти в боротьбі з раком.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі