NASA поки не може знайти марсохід Opportunity

Поділитися
NASA поки не може знайти марсохід Opportunity Opportunity все ще не може вийти на зв'язок © NASA
Пилова буря на Марсі почала слабшати.

NASA все ще не може встановити зв'язок з марсоходом Opportunity, який був переведений в кризовий режим через сильну пилову бурю на Червоній планеті. Як повідомляє ScienceAlert!, агентство зафіксувало, що буря почала слабшати, але ніяких сигналів від марсохода поки не було зафіксовано.

Наголошується, що пилові бурі на Марсі є досить поширеним явищем. Вони трапляються тоді, коли південний полярний регіон наближається до Сонця. Вуглекислий газ на поверхні Червоної планети починає випаровуватися, атмосфера згущується, а частинки пилу піднімаються вище. Як правило, бурі обмежуються невеликою територією, але іноді вони набувають глобального характеру.

Одна з таких бур накрила Opportunity в травні, коли він дослідив Долину Наполегливості. Фахівцям довелося перевести ровер в кризовий режим, через те, що марсохід живиться від сонячних батарей, а пил був настільки щільним, що не пропускав до нього світло.

Тепер же за допомогою даних Mars Reconnaissance Orbiter дослідники встановили, що буря почала вщухати. Разом з тим, можуть пройти тижні і місяці раніше, ніж небо очиститься настільки, щоб Opportunity міг поповнити запас енергії і вийти з кризового режиму.

Марсохід провів на поверхні Червоної планети 15 років. Спочатку місія ровера була розрахована на 90 марсіанських днів (солів) і вчені не припускали, що він зможе пережити навіть одну зиму.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі