Невидима ударна сила пробиває дірки у Чумацькому Шляху – астрономи

Поділитися
Невидима ударна сила пробиває дірки у Чумацькому Шляху – астрономи Невідома сила пробила в Чумацькому Шляху "діру" © NASA
Можливо, проломи були залишені згустками темної матерії.

Астрономи з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики заявили про те, що у зоряних потоках нашої галактики можна помітити прогалини. На думку дослідників, їх можуть залишати згустки темної матерії, повідомляє Naked science.

Зазначається, що коли велика галактика поглинає більш дрібну або кульове скупчення, вони закручуються навколо її центру, перетворюючись на зоряні потоки. В нашій галактиці відомі десятки подібних потоків, один із найдовших - GD-1. Можна було б очікувати, що в лінії, в яку витягнулися зірки, буде лише одне місце з пониженим вмістом зірок, звідки вони почали розбігатися.

Тепер же дослідники заявили про те, що в GD-1 можна побачити ще як мінімум один "пропуск", який раніше був невідомий. При цьому, в його околицях розподіл зірок порушено, утворюючи якусь подобу зубця. Все виглядає так, немов GD-1 був пробитий колосальним "снарядом" - невідомим об'єктом, який залишив рвану "рану".

"Ми не можемо пов'язати цей "снаряд" з жодним спостережуваним випромінюючим об'єктом. Він набагато масивніший за зірку, щось рівня мільйона сонць. Зірок такої маси не буває, це можна виключити. А якщо це чорна діра, то вона повинна бути надмасивною чорною дірою - на зразок тієї, що розташована в центрі нашої Галактики", - заявила провідний автор дослідження Ена Бонака.

На думку дослідників, "рани" могли бути нанесені великими згустками темної матерії. Згусток темної матерії розмірами від 30-65 світлових років цілком міг пробити пролом у зоряному потоці. Разом з тим, не можна повністю відкинути можливість того, що "снаряд" все-таки був особливо щільним скупченням зірок і його просто не вдається ідентифікувати.

Раніше вчені вивчили нові дані рентгенівської обсерваторії "Чандра" і виявили кільце яскравих джерел рентгенівського випромінювання в галактиці, яка розташовується на відстані 300 мільйонів світлових років від Землі.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі