Палеонтологи описали викопне чудовисько з безліччю щупалець у роті

Поділитися
Палеонтологи описали викопне чудовисько з безліччю щупалець у роті У роті істоти знаходилося 18 щупалець © Популярная механика
Істота мешкала на Землі 518 мільйонів років тому.

Вчений Якоб Вінтер з Університету Брістоля помітив в лабораторії палеобіології Університету Юньнані останки викопного чудовиська, рот якого був усіяний безліччю дрібних щупалець. Як повідомляє "Популярная механика", істота під назвою Daihua sanqiong жила на Землі 518 мільйонів років тому.

Розміром приблизно з половинку доларової купюри, придатки в формі пелюсток навколо пащі стародавньої істоти були покриті великими волосками - віями, які служили для захоплення здобчиі і доставки її до ротового отвору. Всього в пащі істоти знаходилося 18 щупалець.

На думку дослідників, волоски можуть вказувати на те, що чудовисько було предком сучасних реброплавів - "желатинових крапель", які позбавлені скелета, але мають довгі щупальцями для полювання.

Раніше вчені вважали, що реброплави - один з перших видів складних організмів, які з'явилися на Землі і майже не змінилися за мільйони років. Однак тепер палеобіологи відзначають незвичайне подібність Daihua sanqiong з сучасними реброплавами і вважають, що це їх прямі предки. Тонкі вії реброплавів розташовані в вісім ярдів по периметру тіла, і їхні хвилеподібні рухи допомагають тваринам пересуватися у воді.

Дослідники припускають, що вії стали результатом еволюційної адаптації щупалець. За 500 мільйонів років вони ставали дедалі тоншими, а ротовий отвір вивернулася назовні.

Раніше палеонтологи виявили в Кенії останки, які належали найменшій людиноподібній мавпі в історії. Представники виду Simiolus minutus мешкали на Землі 12,3-12,56 мільйони років тому, а вага їхнього тіла досягала 3,5 кілограмів.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі