Паразити допоможуть медикам захистити пацієнтів від ВІЛ

Поділитися
Паразити допоможуть медикам захистити пацієнтів від ВІЛ Вчені сподіваються розробити вакцину від ВІЛ
Механізми, які використовують гельмінти, допоможуть створити вакцину від вірусу.

Вчені з Університету Амстердама і Університету Ліверпуля заявили про те, що механізми, які використовують гельмінти для того, щоб обдурити організм господаря, можуть допомогти в розробці вакцини від ВІЛ. У своїй роботі дослідники описали те, як зараження шистосомами впливає опірність ВІЛ-інфекції, повідомляє Naked science.

Вірус імунодефіциту людини робить своєю мішенню клітини імунної системи, які забезпечують пошук і знищення "поганих" клітин організму (наприклад, пухлиневих або заражених паразитами) - Т-лімфоцити. Найпоширеніший тип, ВІЛ-1, в основному інфікує Т-хелпери - Т-лімфоцити з корецептором CD4. Т-хелпери відповідають за активацію інших Т-лімфоцитів, що вбивають "потенційного противника", а також їхніх помічників - B-лімфоцитів, моноцитів, NK-клітини - і продукують цитокіни.

Schistosoma mansoni - паразитичний плоский черв'як класу трематод. Він мешкає в тропіках і найчастіше вражає ссавців, в тому числі, і людину. Щоб проникнути в організм господаря, паразит обманює, спотворює або пригнічує роботу Т-хелперів.

Дослідники звернули увагу не те, що в районах проживання паразита високий рівень розповсюдження ВІЛ-1, що може вказувати на поєднання інфекцій. У ході нового дослідження вчені вивчили те, яким чином антиген, виділений з яєць S. mansoni, впливає на інфекцію ВІЛ-1. Виявилося, що антиген (SEA) ефективно блокує транс-інфекцію ВІЛ-1 - процес, за допомогою якого імунні клітини, звані дендритними, захоплюють ВІЛ-1 і сприяють зараженню CD4+ Т-лімфоцитів.

Дендритні клітини можна назвати "розвідниками" імунної системи. Вони поглинають чужорідні антигени, а потім представляють їх Т-лімфоцитам для подальшого запуску імунної відповіді. Вірусний білок, який дендритні клітини несуть на своїй поверхні, зв'язується з рецепторами CD4 і полегшує проникнення ВІЛ в Т-лімфоцити. Таким чином, при транс-інфекції вірус немов "вербує" одні клітини імунної системи, щоб заражати інші за їх допомогою.

Каппа-5 (молекулярний компонент SEA) зв'язується з молекулою DC-SIGN, що експресується на дендритних клітинах. При певних умовах вплив SEA на дендритні клітини знижував чутливість Т-лімфоцитів до інфекції ВІЛ-1. Вчені також виявили, що один з компонентів SEA - омега-1 - може модулювати інфекцію ВІЛ-1 і потенційно впливати на перебіг захворювання у коінфікованих людей.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше повідомлялося про те, що вчені успішно випробували щеплення від ВІЛ. Вчені навчили імунну систему гризунів розпізнавати частки ВІЛ за допомогою "коктейля" з особливих білків, схожих за структурою на частини оболонки вірусу.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі