Перші шовкові тканини з'явилися в Китаї більше восьми тисяч років тому – вчені

Поділитися
Перші шовкові тканини з'явилися в Китаї більше восьми тисяч років тому – вчені Вчені виявили сліди шовку в одній із давніх гробниць Китаю © strana.ru
Дослідники виявили хімічні сліди шовку в стародавній гробниці.

Вчені заявили про те, що перші шовкові тканини і традиція виготовлення шовкових ниток з'явилися в Китаї ще 8,5 тисяч років тому. Про це свідчать хімічні сліди шовку, які дослідники виявили в одній з гробниць в селі Цзяху. Висновки вчених були опубліковані в журналі PLoS One.

Вивчаючи одні з найдавніших гробниць в Цзяху, дослідники проаналізували хімічний склад грунту в пошуках слідів органіки, одягу або інших речей, які могли б вказати на наявність тих чи інших традицій у древніх жителів Китаю.

У ґрунті відразу трьох гробниць, споруджених приблизно дев'ять і вісім тисяч років тому, дослідники знайшли сліди рідкісного для могил білка – фіброїна. Дана речовина, нерозчинна у воді або в інших природних рідинах, міститься у великій кількості в шовку павуків і гусениць шовкопрядів.

На думку вчених, фіброїн потрапив в гробниці разом з шовковими тканинами або нитками, які родичі покійних поклали разом з ними. Враховуючи вік поховань, можна говорити, що традиції вирощування тутового шовкопряда і, як мінімум, плетіння шовкових ниток існували в Стародавньому Китаї вже 8,5 тисяч років тому.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили в Ізраїлі глиняний черепок 2700-річної давності, на якому видно печатку царя Єзекії, який правив Іудеєю у VIII столітті до н. е. Згідно Біблії, Єзекія зійшов на іудейський престол на третій рік правління ізраїльського царя Осії, тобто у 727 році до н. е., коли йому було 25 років. Єзекія правив Іудеєю протягом 29 років.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі