"Пилові вежі" могли вичерпати воду на Марсі

Поділитися
"Пилові вежі" могли вичерпати воду на Марсі Під час глобальних бур на Марсі з'являються "пилові вежі" © NASA
Глобальні пилові бурі піднімають пил і молекули води на десятки кілометрів.

Вчені заявили про те, що глобальні пилові бурі, які трапляються на Марсі, піднімають на десятки кілометрів цілі "вежі" з пилу. Такі вежі можуть захоплювати і водяну пару, яка "подорожує" по ним в космос. Це може пояснити те, чому Марс втратив свою воду, повідомляє NASA.

Пилові вежі – це масивні хмари пилу, які піднімаються набагато вище, ніж фоновий марсіанський пил в атмосфері Червоної планети. Незважаючи на те, що такі вежі можуть з'являтися і при нормальних умовах, їх кількість різко зростає під час пилових бур.

На початку пил, який утворює "вежі", займає площу порівнянну зі штатом Род Айленд (3,1 тисячі квадратних кілометрів), коли ж пил піднімається на висоту 80 кілометрів, площа може досягати площі штату Невада (понад 286 тисяч квадратних кілометрів).

Під час глобальної бурі 2018 року апарат Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) помітив щось незвичайне: як правило, пил осідає на поверхню приблизно через день. Разом з тим, під час бурі "вежі" постійно поновлювалися протягом тижнів. У деяких випадках спостерігалося кілька "веж" протягом 3,5 тижнів.

Така кількість "веж" здивувала дослідників. Ймовірно також, що вони можуть бути "космічними ліфтами", виносячи матеріал поверхні в атмосферу. Зокрема, "вежі" можуть перенаправляти в атмосферу гази, серед яких і водяна пара. В атмосфері молекули води можуть розпадатися під дією сонячного випромінювання: можливо, в минулому саме такий механізм поступово вичерпав водні ресурси Марса.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше апарат NASA MRO передав на Землю знімок поверхні Марса, на якому можна було помітити Curiosity. На зображенні ровер зайнятий вивченням ділянки Woodland Bay ("Лісова затока") на схилах гори Шарп.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі