Препарати проти СНІДу виявилися неефективними у важких випадках Covid-19

Поділитися
Препарати проти СНІДу виявилися неефективними у важких випадках Covid-19 Важку форму Covid-19 не вдалося вилікувати за допомогою ліків від ВІЛ © worldweapon.ru
Інші вчені до кінця не згодні з цими висновками.

Група лікарів і дослідників з Китаю завершили випробування лікарських препаратів, які застосовуються при терапії ВІЛ-інфекції і вважалися потенційно корисними в боротьбі з новим коронавірусом. Вони опублікували в журналі The New England Journal of Medicine статтю, в якій заявили, що ці препарати не допомагають тим, хто захворів Covid-19. Разом з тим, редколегія журналу не до кінця згодна з висновками роботи і опублікувала готельну статтю на цю тему, повідомляє Naked science.

Гіпотеза була заснована на тому, що і ВІЛ, і SARS-CoV-2 для того, щоб успішно заразити свого майбутнього носія, потребують ферменту протеази. Попередні роботи показали, що інгібітори протеази - лопінавір і ритонавір - ефективні при лікуванні пацієнтів з ВІЛ. Це наштовхнуло вчених на ідею перевірки ефективності препаратів проти вірусу, відповідального за Covid-19. Щоб перевірити гіпотезу, команда провела клінічні випробування в місці, де стартувала пандемія, - місті Ухань.

У випробуванні брали участь 199 пацієнтів з важким перебігом Covid-19. Їх розділили на дві групи: перша з них приймала стандартні ліки, а друга – до доповнення до них отримувала лопінавір і ритонавір. Вчені відзначили, що додаткові ліки ніяких не вплинули на виживаність пацієнтів.

Разом з тим, у групи вчених, яка написала редакційну статтю, інша точка зору. У цю групу увійшов, зокрема, головний редактор журналу Ерік Рубін. Вони стверджують, що результати дослідження варто враховувати з застереженнями. За словами вчених, варто взяти до уваги дизайн китайського дослідження. Наприклад, всі ті, хто проходив лікування, перебував на пізній стадії захворювання, що знижувало шанси на ефективність терапії.

Крім того, результати китайської команди показують, що для тих, хто вижив, прийом препаратів скорочував час до появи перших ознак поліпшення на один день. Ознаки з'являлися тільки у тих, хто отримав препарати протягом перших 12 днів після виявлення перших симптомів. Автори редакційної статті відзначають, що невелика вибірка не дозволяє стверджувати, чи буде цей ефект стійким.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Загальне число людей, які заразилися новим коронавірусом досягло 336 004 людини. Кількість смертельних випадків, станом на понеділок, 23 березня, досягло 14 641. Найбільше смертей зафіксовано в центрі поширення коронавірусу в Європі – Італії. За весь час від коронавірусу в країні померли 5 467 осіб.

Материковий Китай залишається одним з найбільш заражених коронавірусною інфекцією місць (81 439 заражених). За ним слідують Італія (59 138 заражених), Сполучені Штати (33 276 заражених), Іспанія (28 768 заражених) і Німеччина (24 873 заражених).

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі