Проведений Curiosity аналіз ґрунту підтвердив наявність у минулому на Марсі умов для життя

Поділитися
Проведений Curiosity аналіз ґрунту підтвердив наявність у минулому на Марсі умов для життя © NASA
Наприкінці лютого Curiosity за допомогою бура просвердлив заглибину у плиті, названу Джон Клейн. Отримання зразків стало найскладнішим етапом діяльності апарату з моменту його спуску на Червону планету 6 серпня 2012 року.

Марсохід Curiosity провів перший докладний хімічний аналіз зразків ґрунту Червоної планети за допомогою інструмента CheMin. Як повідомили у вівторок, 12 березня фахівці NASA, в отриманій в результаті першого в історії буріння Марса пудрі "виявлені сліди сірки, азоту, водню, кисню, фосфору і вуглецю". "Це ті речовини, які є доказом існування води, а як наслідок і можливих форм життя мільйони років тому", - зазначив інженер Джон Грансфілд.

"Спектр хімічних елементів, виявлених у зразку, вражає: поєднання сульфатів і сульфідів дозволяє говорити про можливу наявність джерел хімічної енергії для мікроорганізмів", - розповів фахівець Пол Махаффі.

Наприкінці лютого Curiosity за допомогою бура просвердлив заглибину в плиті, названій Джон Клейн. Отримання зразків стало найскладнішим етапом діяльності апарату з моменту його спуску на Червону планету 6 серпня 2012 року. Такі роботи на Марсі ніколи раніше не проводилися. Плита Клейна, яку пробурив марсохід, розташована за 500 метрів на захід від місця посадки Curiosity. Вибір NASA припав саме на цю зону, бо вона щоночі охолоджується помітно повільніше, ніж інші райони поверхні Червоної планети.

Curiosity переніс взяту пробу на робочий стіл наукових приладів всередині марсохода і передав отримані результати на Землю.

"Поки ми не побачили доказів існування мікроорганізмів, однак наявність слідів води в мінеральній пудрі дозволяє говорити, що на Марсі були умови для будь-яких форм життя", - зазначили фахівці. "Хімічні показники говорять нам про те, що на місці проведених дослідів існувало стародавнє солоне озеро, однак, скільки йому років і коли пішла вода, ми відповісти поки не можемо", - розповіли вчені.

Говорячи про роботу марсохода у зв'язку проблемами в пам'яті головного комп'ютера, фахівці Лабораторії реактивного руху в Пасадені (штат Каліфорнія) повідомили, що "поки апарат все ще працює за допомогою дублюючої системи "B". "Ми тримаємо зв'язок з ровером, він відповідає, все виглядає добре, проте подальші досліди з буріння будуть проводитися тільки після повного відновлення головного комп'ютера "А", - повідомили фахівці. "Це відбудеться не раніше травня", - додали науковці.

У цілому, на думку інженерів, "апарат перебуває у прекрасній формі, робота всіх інструментів налагоджена". Curiosity чудово сконструйований, він показав себе чудово не тільки під час передпольотних дослідів на Землі, але й за мільйони кілометрів - на далекому Марсі", - зазначили фахівці NASA.

Марсохід прибув на Червону планету 6 серпня 2012 року для дослідження кратера Гейла. Заплановано, що він пробуде на Марсі 687 земних днів. Проект обійшовся NASA в 2,5 млрд дол. !zn

Читайте також:

Американський мільярдер відправить на Марс сімейну пару

Curiosity знайшов на Марсі воду, сірку та хлор

Марсохід сфотографував "фобосівське затемнення" на Марсі

Curiosity виявив на Марсі загадковий блискучий об'єкт

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі