Радянські апарати ШВЛ вбивали 90% пацієнтів – анестезіолог

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Радянські апарати ШВЛ вбивали 90% пацієнтів – анестезіолог Навіть якісні апарати ШВЛ у висококваліфікованих відділеннях інтенсивної терапії дозволяють врятувати далеко не всіх пацієнтів © Wikimedia commons
Смертність при застосуванні сучасних апаратів ШВЛ продовжує залишатися досить високою.

Українські лікарні відчувають серйозний брак сучасних якісних апаратів штучної вентиляції легенів. Увагу до цієї проблеми привернула пандемія COVID-19, адже важкі пацієнти потребують ШВЛ. Про це в інтерв'ю ZN.UA, розповів доктор медичних наук, професор-анестезіолог Володимир Корсунов.

Він нагадав, що в 1990-х відділення інтенсивної терапії в українських лікарнях були обладнані радянськими апаратами ШВЛ, які не дозволяли коректно вентилювати пацієнтів. Смертність була катастрофічною.

"У 1990-х нам у спадок від СРСР дісталися апарати ШВЛ для дітей, які, будемо говорити відверто, вбивали 90% пацієнтів. Це була жахлива машина під назвою МЛАДА, абсолютно не призначена для тривалої вентиляції легенів, що приводила до найтяжчого ушкодження бронхів, легень, баротравми та інших неприємностей. Але інших апаратів у відділеннях інтенсивної терапії просто не було", - розповів лікар.

"Зараз же ситуація по всій країні - дефіцит апаратури для ШВЛ. Особливо якісної. Пріснопам'ятні апарати "Бриз" і "Малятко", які робили на заводі "Буревісник", - це фактично сучасний варіант того самого МЛАДА. Вони абсолютно не дозволяють коректно вентилювати пацієнта. І таких апаратів ще багато в строю", - додав він.

Корсунов констатував, що якісної апаратури, особливо апаратів експерт-класу, дуже мало. Та й працювати на ній не всі вміють.

"Навіть дуже якісні апарати ШВЛ у висококваліфікованих відділеннях інтенсивної терапії дозволяють врятувати не більше 20-30% важких пацієнтів", - зазначив професор.

Читайте також: Хто з пацієнтів з COVID-19 потребує ШВЛ: анестезіолог описав типи дихальних порушень при коронавірусі

Детальніше про готовність української інфекційної медицини протистояти пандемії COVID-19, про штучну вентиляції легенів та інші методи кисневої терапії пацієнтів, а також про те, що являє собою коронавірус SARS-CoV-2, і які загрози здоров'ю людини він несе, читайте в матеріалі Сергія Жукова "Російська рулетка коронавіруса" - інтерв'ю професора-анестезіолога Володимира Корсунова ZN.UA.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі