Сатурн став рекордсменом у Сонячній системі за кількістю супутників

Поділитися
Сатурн став рекордсменом у Сонячній системі за кількістю супутників Вчені відкрили 20 нових супутників Сатурна © NASA
Астрономи відкрили 20 нових супутників планети.

Група астрономів під керівництвом Скотта Шеппарда відкрила ще 20 супутників Сатурна, що зробило планету рекордсменом у Сонячній системі за цим показником. Раніше це звання належало Юпітеру, повідомляє N+1.

Наголошується, що імена для нових небесних тіл може запропонувати кожен бажаючий. Разом з тим, існує умова: вони повинні бути названі на честь гігантів з скандинавської, галльської або інуїтскої міфології.

До недавнього часу рекордсменом за кількістю супутників був Юпітер – на даний момент відомо про 79 супутників планети. На другому місці був Сатурн (62 супутника), за ним йшли Уран (27), Нептун (14) і карликова планета Плутон (п'ять). Приблизно у десятка небесних тіл у Сонячній системі два супутника, а у сотні – один.

Разом з тим, тепер астрономи відкрили ще 20 супутників Сатурна, тобто, їхня загальна кількість сягнула 82.

Період обертання супутників навколо газового гіганта становить від двох до трьох років, а один з ретроградних супутників був визнаний найдальшим з відомих супутників Сатурна. Два нових супутника вписуються в групу зовнішніх супутників, з нахилами близько 46 градусів, званих Інуїтською групою. Вважається, що ці тіла можуть бути фрагментами зруйнованого в минулому великого супутника Сатурна. Таке ж походження можуть мати нововідкриті ретроградні супутники з Норвезької групи. Ще один супутник має нахил орбіти близько 36 градусів і нагадує групу внутрішніх супутників Сатурна, звану Галльською.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше вчені місії Cassini встановили, що кільця Сатурна продовжують існувати і не розлітаються в космос через вплив семи супутників планети.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі