Штучний інтелект сам здогадався, що Земля обертається навколо Сонця

Поділитися
Штучний інтелект сам здогадався, що Земля обертається навколо Сонця Штучний інтелект побудував геліоцентричну модель Сонячної системи © NASA
Нейромережа побудувала модель Сонячної системи на основі даних про рух Марса і Сонця.

Вчені зі Швейцарської вищої технологічної школи Цюріха створили штучний інтелект, в який заклали дані про рух Марса і Сонця по небесній сфері Землі. В результаті нейромережа за кілька хвилин змогла побудувати геліоцентричну модель Сонячної системи, повідомляє "Популярная механика".

Відзначається, що дані, які отримав штучний інтелект, були аналогічні тому, як астрономи і математики минулого намагалися зрозуміти Всесвіт, використовуючи доступні їм інструменти. Програмі вдалося побудувати геліоцентричну модель Сонячної системи без підказок з боку. Таким чином їй вдалося повторити шлях великих вчених минулого всього за кілька хвилин.

Для того, щоб зрозуміти "хід думок" штучного інтелекту, його створили на основі двох послідовних нейромереж. Одна з них аналізувала масив даних і знаходила в ньому закономірність, яка формулювалася лаконічно. Потім ці правила передавалися другій програмі допомогою дуже обмеженої кількості зв'язків. Та, у свою чергу, застосовувала ці формули на масиві даних знову і вже будувала певну модель.

Вчені відзначають, що створивши штучний інтелект, "думки" якого можна простежити, вони сподіваються просунути науку вперед. Завдяки подібному штучному інтелекту з'являється можливість нарешті вирішити протиріччя між квантовою механікою та іншими розділами фізики.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше штучний інтелект виявив ліки від малярії в зубній пасті. У ході дослідження вчені підключили штучний інтелект для аналізу того, як збудник, малярійний плазмодій, взаємодіє з триклозаном, антибіотиком із звичайної "лікувальної" зубної пасти. Цей антибіотик, як пояснюють біологи, пригнічує розмноження бактерій, заважаючи роботі одного з їхніх ключових ферментів, який відповідає за складання жирових молекул, необхідних для нормальної роботи клітинних стінок мікробів.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі