Сонячний зонд NASA передав на Землю перші дані після рекордного зближення із зіркою

Поділитися
Сонячний зонд NASA передав на Землю перші дані після рекордного зближення із зіркою Parker Solar Probe передав на Землю дані після зближення з Сонцем © NASA
За допомогою даних вчені хочуть розкрити таємниці Сонця.

Зонд NASA Parker Solar Probe, який підійшов до Сонця набагато ближче, ніж будь-який інший апарат, передав перші дані про атмосферу зірки. Перша партія матеріалів проливає світло на загадки зірки, які давно цікавили вчених, повідомляє The Guardian.

Наприклад, дослідники зможуть зрозуміти, чому температури атмосфери світила, відомої як корона, в сотні разів вища, ніж у його поверхні. Крім того, вчені спробують розібратися в природі сонячного вітру.

"Перші три контакти сонячного зонда, які ми зараз провели, були дивовижними. Ми бачимо магнітну структуру корони. Це дозволяє нам дізнатися, що сонячний вітер виникає з невеликих дірок в ній. Ми бачимо імпульсивну активність, великі струмені, які, на нашу думку, пов'язані з виникненням сонячного вітру. І ми також здивовані жорсткістю пилового середовища", - заявив професор фізики Стюарт Бейл з Каліфорнійського університету, який очолив команду, що аналізувала дані з інструментів на борту Parker Solar Probe.

Протягом наступних шести років апарат NASA буде перебувати на рекордно близькій до Сонця еліптичній орбіті, іноді зближуючись з ним настільки, що буквально зможе торкнутися зірки. Недоліком такого близького знаходження біля зірки буде те, що Parker не зможе надсилати фотографії Сонця, оскільки його камера може не витримати високої температури. Разом з тим, він буде збирати дані про потоки заряджених частинок і сонячний вітер.

Дані, отримані зондом, показали, що частинки сонячного вітру вивільняються у вигляді вибухових струменів, а не випромінюються у сталому потоці. Це швидке виділення енергії з внутрішніх областей Сонця може пояснити те, чому температура його атмосфери настільки вища, ніж у поверхні.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Parker Solar Probe обладнаний величезним тепловим екраном зі спеціального вуглепластикового матеріалу, що відбиває 99% світла і тепла. Його товщина – 11 сантиметрів, а довжина і ширина сягають декількох метрів.

Передбачається, що корпус зонда розігріватиметься до температур близько 1500 градусів Кельвіна і піддаватиметься дії потоку радіації, що перевищує фон на Землі у майже 500 разів.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі