Танення повністю обледенілої "Землі-сніжки" відбулося дивовижно швидко – вчені

Поділитися
Танення повністю обледенілої "Землі-сніжки" відбулося дивовижно швидко –  вчені "Земля-сніжка" розтанула за сотні тисяч років © pikabu.ru
Приблизно 600-800 мільйонів років тому Земля була повністю покрита льодом.

Вчені з Каліфорнійського університету в Дейвісі завили про те, що танення повністю обледенілої "Землі-сніжки" відбулося набагато швидше, ніж передбачалося. Як повідомляє Naked science, нові датування показують, що на танення знадобилися сотні тисяч років.

У часовому проміжку 600-800 мільйонів років тому наша планета перетворилася на повністю обледенілий "сніжок". Згідно з деякими даними, це заледеніння відбулося дуже швидко - 100 до 100 тисяч років. Тепер же дослідники дізналися, що і танула Земля так само стрімко.

Чому сталося обледеніння, дослідники не знають. Відповідно до припущень, настання холодів було викликано зв'язуванням вуглекислого газу силікатними гірськими породами і тільки його повільне накопичення через понад 100 мільйонів років запустило процес танення. Ключову роль в цьому зіграли вулкани.

У ході нового дослідження вчені проаналізували вулканічні породи півдня китайської провінції Юньнань, що лежать безпосередньо під відкладеннями осадових карбонатів, склад яких характерний для останніх етапів льодовикових періодів, коли температура починає знову підніматися. Радіоізотопне датування вказало, що вік цих порід становить 634,6 мільйона років (± 880 тисяч).

Крім того, раніше вже проводилась датування аналогічних вулканічних порід з провінції Гуйчжоу, які накопичилися над льодовиковими карбонатами, і їх вік оцінили в 635,2 мільйона років (± 570 тисяч).

Дослідники вважають, що ці дані вказують на проміжок тривалістю менше мільйона років, за який Земля встигла повністю розтанути.

Раніше повідомлялося про те, що вчені передбачили малий льодовиковий період у 2030-2040-х роках. На думку вчених, процеси, які відбуваються у двох шарах Сонця (одному – в конвенційної зоні і другому – ближче до поверхні), за період 26-го циклу досягнуть максимуму приблизно одночасно, але на протилежних сторонах зірки. Тому вони нейтралізують один одного, що приведе до різкого падіння сонячної активності в цілому.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі