Телескоп "Спітцер" завершив свою 16-річну місію

Поділитися
Телескоп "Спітцер" завершив свою 16-річну місію "Спітцер" пропрацював більше 16 років © NASA
Всі наукові операції телескопа завершені.

NASA заявило про офіційне завершення місії космічного телескопа "Спітцер", який пропрацював понад 16 років. Як повідомляється на сайті агентства, інженери перевели апарат в безпечний режим, завершили всі його наукові операції, після чого підтвердили завершення його місії.

Телескоп був запущений у 2003 році. За час своєї роботи він зробив чимало відкриттів. Зокрема, він вивчав комети і астероїди в Сонячній системі і помітив раніше невідоме кільце Сатурна. Він також займався вивченням процесів утворення планет і зірок, еволюції галактик і складу міжзоряного пилу.

Одним з найбільш відомих відкриттів "Спітцера" стало виявлення чотирьох з семи землеподібних планет системи TRAPPIST-1 – найбільшої кількості кам'янистих планет навколо однієї зірки, і визначення їхніх мас.

У 2009 році "Спітцер" повністю вичерпав запаси рідкого гелію, який його охолоджував. Але роботу телескопа продовжили. У 2016 році NASA вирішило завершити місію телескопа в 2018 році, у зв'язку з запуском телескопа "Джеймс Вебб", але закінчення місії відклали, оскільки запуск нового апарату перенесли.

Всі дані, які "Спітцер" зібрав за 16 років роботи, виклали в відкритий доступ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

13 лютого минулого року NASA заявило про завершення місії марсохода Opportunity. Ровер провів на поверхні Червоної планети в цілому 15 років. Спочатку місія ровера була розрахована на 90 марсіанських днів (солів) і вчені не припускали, що він зможе пережити навіть одну зиму.

У Долині Наполегливості, де знаходиться марсохід, 1 червня 2019 року почалася пилова буря, яка протягом кількох днів охопила територію площею 18 мільйонів квадратних кілометрів. Разом з бурею зріс і рівень непрозорості марсіанської атмосфери, сонячне світло не надходило до ровера і він не міг поповнити запаси енергії. 10 червня марсохід перестав виходити на зв'язок.

Пізніше фахівцям вдалося встановити місце розташування марсохода. Його знайшли на знімках, зроблених орбітальним апаратом Mars Reconnaissance Orbiter. Opportunity знаходиться на схилі Долини Наполегливості.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі