Темна матерія може призвести до зміни швидкості світла - вчені

Поділитися
Темна матерія може призвести до зміни швидкості світла - вчені Темна матерія може змінювати фундаментальні константи
Зміна фундаментальних констант може призвести до неможливості існування планет і галактик.

Фізики з Університету Нового Південного Уельсу в Сіднеї припустили, що темна матерія може призводити до зміни фундаментальних констант, зокрема, швидкості світла у вакуумі.

У своїй роботі автори розглянули модель, в якій темна матерія складається з легких частинок, що надзвичайно слабко взаємодіють з фотонами, електронами і легкими кварками. Вчені припустили, що такі частинки темної матерії у ранньому Всесвіті сформували осцилліруюче поле, яке збереглося досі.

Фізики розрахували взаємодію цього поля з частинками Стандартної моделі (сучасної теорії фізики елементарних частинок). В якості експериментальних фактів вони використовували дані щодо кількості гелію, що утворився під час первинного нуклеосинтезу (періоду утворення у Всесвіті після Великого вибуху ядер не важче літію) і з космічного мікрохвильового фону.

Читайте також: Опубліковані найкращі фото з борту МКС за 15 років її перебування у космосі


Розрахунки вчених на 15 порядків перевищують сучасні обмеження на взаємодію темної матерії і частинок Стандартної моделі. Обчислення фізиків демонструють можливість зміни фундаментальних констант, викликану взаємодією темної матерії і частинок Стандартної моделі.

Визначені у фізиці фундаментальних константи (зокрема, швидкість світла у вакуумі, гравітаційна постійна і елементарний заряд) фіксують умови існування спостережуваного Всесвіту. Їхня зміна може призвести до неможливості існування планет і галактик, а також життя.

Раніше повідомлялося про те, що Китай планує в грудні запустити супутник для дослідження темної матерії. Супутник DAMPE (Dark Matter Particle Explorer), буде вести в космосі спостереження за частками з великою енергією.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі