Токсин риби фугу виявився захистом від стресу

Поділитися
Токсин риби фугу виявився захистом від стресу Отрута знижує рівень стресу риб © Naked Science
У неволі риби не виростають до нормальних розмірів, а показники стресу в їхній крові зашкалюють.

Вчені з Університетів Кітасато і Нагасакі заявили про те, що смертельний токсин риби фугу допомагає їй захищатися від стресу. Виявилося, що в неволі риби не можуть накопичити достатню кількість отрути, не виростають до нормальних розмірів, а маркери стресу в їхньому тілі зашкалюють, повідомляє Naked science.

У ході дослідження вчені протягом місяця додавали токсин в раціон мальків, що росли. У результаті такі риби зростали в середньому на 6% більшими і на 24% масивнішими за тих, які споживали корм без отрути. Вони також були менш агресивні і рідше вступали в сутички з іншими.

Вимірявши біомаркери стресу, вчені з'ясували, що рівні кортизолу та кортиколіберину в мозковій тканині "неотруйних" риб були в чотири рази вищими, ніж у тих, кого розводили в присутності токсину. Дослідники вважають, що отрута забезпечує нормальний розвиток риб і зменшує рівень стресу. Чому так відбувається, вчені поки сказати не можуть.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше біологи з Японії описали новий вид карликових морських коників. Тварина отримала видову назву Hippocampus japapigu - "японська свиня". Морський коник мешкає на глибині від п'яти до 22 метрів в центрі і на південному сході Японії.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі