У Китаї знайдено найдавніше свідоцтво паління коноплі

Поділитися
У Китаї знайдено найдавніше свідоцтво паління коноплі Дим від спалювання конопель вдихали ще 2,5 тисячі років тому © N+1
Речовина була виявлена в похованні віком 2,5 тисячі років.

Археологи виявили найдавніші відомі докази паління коноплі, тобто її спалювання і вдихання отриманого диму. Як повідомляє N+1, продукт окислення активної речовини марихуани знайдено в похованнях віком 2,5 років на північно-заході Китаю.

Поховання розташовувалися горах Паміру. На думку вчених, стародавні горяни спалювали коноплю під час проведення похоронних ритуалів.

Зороастрійськке кладовище в містечку Цзирцзянкал в Синьцзян-Уйгурському автономному районі знайшли у 2013 році. Його використовували близько 2,5 тисяч років тому. У похованнях виявили останки людей, частину з яких, ймовірно, принесли в жертву. Крім них археологи знайшли численні дерев'яні артефакти, в тому числі 10 вівтарів, які, ймовірно використовували в якості курилень. У деяких з них залишилися обвуглені камені.

У ході нового дослідження вчені проаналізували органічний осад з 10 фрагментів вівтарів і чотирьох каменів. На дев'яти дерев'яних фрагментах був знайдений каннабінол - слабка психоактивна речовина, яка утворюється при окисленні дельта-9-тетрагідроканнабінолу, активної речовини марихуани.

Вчені вважають, що їм вдалося знайти перші археологічні докази куріння конопель. Незважаючи на те, що паління асоціюється у нас з люльками і цигарками, перші курильний люльки з'явилися в Євразії тільки після відкриття Нового світу. А ось вдихання диму, який виділявся при спалюванні будь-яких речовин, практикувалося з давнини.

"Ці результати підтримують гіпотезу про те, що коноплю, як психоактивну речовина вперше використали в гірських районах на сході Центральної Азії, а потім ця практика поширилася в інші регіони світу", - заявила одна з дослідників Ніколь Бойвин.

Раніше китайські археологи виявили в гробниці, яка датується періодом правління династії Західна Хань, бамбукові листки з правил настільної гри "любо". Знахідка була зроблена в гробниці імператора Лю Хе на південному сході Китаю.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі