В арктичному Заполяр'ї з'явилися "оазиси" з кульбабами і маками

Поділитися
В арктичному Заполяр'ї з'явилися "оазиси" з кульбабами і маками У тундрі з'явилися кульбаби і ромашки © Популярная механика
"Спалахи життя" в тундрі відбуваються через танення вічної мерзлоти.

Вчені заявили про те, що в арктичному Заполяр'ї через танення вічної мерзлоти почали з'являтися "оази" - регіони з буйною рослинністю. Подібні утворення можна спостерігати вже на 70-му градусі північної широти, поблизу найпівнічніших селищ Ямалу, повідомляється на сайті Томського університету.

У ході дослідження вчені вивчали хасиреї – улоговини висохлих або майже висохлих озер, які відрізняються від тундри, що оточує їх, більш високою біопродуктивністю. Разом з тим, виявилося, що такі процеси можна спостерігати і в місцях танення вічної мерзлоти. Це відбувається через надходження в ґрунт великих доз мікро - і макроелементів, що стимулює активний ріст трав і чагарників.

Жили льоду були зачеплені в той момент, коли в цих місцях копали кар'єри для видобутку піску. З часом порушена вічна мерзлота в процесі танення почала віддавати грунту елементи мінерального живлення, які містилися в глибоких мерзлих шарах, і це збагатило його. Мохово-лишайниковий покрив, що був порушений при просіданні, і більша родючість ґрунтів призвели до активного проростання насіння злаків та різнотрав'я, які по тундрі розносять вітер і тварини. У результаті горби вкрилися килимом із трав і квітів. У "оазисах" з'явилися ромашки, кульбаби, полярні маки, кілька видів полину, злаків, осок, хвощ, верби.

Вчені вважають, що порушення, які були викликані діяльністю людини, можуть викликати не тільки розширення флори, але і урізноманітнити фауну. Не виключено, що вже в найближчі роки в арктичній зоні з'являться тварини, для яких цей ареал не є типовим.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Минулого року дослідники зафіксували рекордно теплу зиму в Арктиці. Наголошується, що в середньому температура жовтня-березня в регіоні становить -20 градусів Цельсія. У цьому ж році 20 лютого температура не опускалася нижче 0. Більше того, 24 лютого на півночі Гренландії температура досягла 6 градусів Цельсія. Як підкреслюють дослідники, у лютому температура в Арктиці була вищою, ніж в Європі.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі