В Японії затвердили проєкт найбільшого нейтринного телескопа

Поділитися
В Японії затвердили проєкт найбільшого нейтринного телескопа В Японії побудують найбільший нейтринний телескоп © Популярная механика
Пристрій буде розміщено під землею, на глибині 650 метрів.

В Японії затвердили проект найбільшого нейтринного телескопа. Як повідомляє "Популярная механика", детектор "Гіпер-Каміоканде" буде встановлений поруч з шахтою Каміока, в якій вже побудований "Супер-Каміоканде".

Новий телескоп розташують під землею, на глибині 650 метрів. Цього достатньо для екранування більшості сторонніх частинок – космічних і земних.

"Серцем" нового телескопа стане резервуар з мільярдом літрів чистої води – у вісім з половиною разів більшим, ніж у "Супер-Каміоканде". Резервуар буде оточений кількома тисячами високочутливих фоторегістраторів, призначених для фіксації власне нейтринних подій.

Реєструватися будуть не самі нейтрино, які так і залишаються невидимими, а високоенергетичні частинки, найчастіше - електрони, що "вибиваються" з речовини у тих рідкісних випадках, коли всепроникаюче нейтрино все-таки з ним взаємодіє. Частинка після цього рухається зі швидкістю, що перевищує швидкість світла в даному середовищі (у воді), і інтенсивно витрачають енергію на черенківське випромінювання, спалахи якого і реєструються приладами.

Вчені сподіваються, що величезні резервуари установки дозволять, крім реєстрації нейтрино, "зловити" розпад протона.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

31 січня NASA завершило місію телескопа "Спітцер". Апарат пропрацював понад 16 років.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі