Вчені дізналися, як температура впливає на сон

Поділитися
Вчені дізналися, як температура впливає на сон Вчені провели досліди на генетично модифікованих мишах © N+1
Температура може регулювати тривалість REM-фази сну.

Вчені з Бернського університету провели досліди на генетично модифікованих мишах і з'ясували, що зміна температури може впливати на тривалість REM-фази сну, повідомляє Naked science.

Ця фаза відрізняється підвищеною активністю мозку і пов'язана зі сновидіннями. Коли вона настає, у ссавців починають швидко рухатися очні яблука. Для неї також характерна відсутність контролю температури організму.

У ході дослідження вчені зосередилися на нейронах меланін-концентруючого гормону (МСН), які знаходяться в гіпоталамусі – зоні мозку, яка бере участь у регуляції фази швидкого руху очей. Дослідники вивели спеціальних мишей, у яких регулювали роботу рецепторів MCH-нейронів.

Досліди на контрольних гризунах показали, що REM-фаза продовжувалася при підвищенні температури в межах розкиду комфортних значень порівняно з пониженням. Ту ж процедуру біологи застосували до мишей, у яких "відключили" MCH-нейрони. У тих ніякого коливання тривалості REM-фази в залежності від температури не спостерігалося. Зміни не відбувалися навіть у разі депривації сну.

Вчені стверджують, що їм вдалося показати небачену раніше роль МСН-нейронів у контролі тривалості фази швидкого руху очей в залежності від температури.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше група вчених з Великої Британії та Китаю вперше змогла показати нейронну основу зв'язку між депресією і безсонням,виявивши ділянки мозку, які пов'язані з поганим сном, і з депресією. Серед цих ділянок області, пов'язані з прийняттям рішень, роботою пам'яті і свідомості.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі