Вчені назвали руйнування дикої природи з вини людини "безпрецедентним"

Поділитися
Вчені назвали руйнування дикої природи з вини людини "безпрецедентним" Близько мільйона видів тварин і рослин знаходиться під загрозою зникнення © comedywildlifephoto.com
Види живих організмів зникають зі зростаючою швидкістю.

Група з 145 вчених, які представляють 50 країн світу, заявила про те, що руйнування дикої природи, викликане діяльністю людини, є "безпрецедентним", а скорочення чисельності живих організмів на Землі відбувається з усе зростаючою швидкістю, повідомляється на сайті Міжурядової науково-політичної платформи з біорізноманіття і екосистемних послуг (IPBES).

Дослідники співпрацювали з ще 310 вченими та експертами. Протягом трьох років група вивчала близько 15 тисяч наукових і державних джерел, що дозволило їм оцінити зміни в біорізноманітності, що відбулися протягом останніх 50 років.

У результаті було встановлено, що приблизно мільйон видів тварин і рослин знаходяться під загрозою вимирання і можуть зникнути вже в найближчі десятиліття. Це набагато більше, ніж коли-небудь за всю історію існування людства.

Більше того, середня чисельність локальних видів в більшості регіонів проживання скоротилася щонайменше на 20% з 1900 року. Під загрозою зникнення опинилися 40% видів амфібій, майже 33% коралів і більше третини морських ссавців. Дослідники відзначають, що для комах картина менш ясна, але наявні дані підтверджують, що 10% їхнього числа знаходяться під загрозою.

З XVI століття було знищено щонайменше 680 видів тварин, 9% одомашнених видів ссавців, які використовуються в сільському господарстві, були знищені, ще близько 1000 перебувають під загрозою вимирання.

Більше однієї третини поверхні планети і 75% її ресурсів прісної води відводиться сільському господарству і тваринництву. Щорічно у всьому світі видобувається 60 мільярдів тонн відновлюваних і невідновлюваних ресурсів. Продуктивність земної поверхні по всій планеті знизилася на 23%. До 300 мільйонів осіб піддаються підвищеному ризику повеней та ураганів через зміни прибережних місць проживання.

Раніше вчені заявили про те, що великим тваринам загрожує вимирання до 2100 року. Вчені внесли в тривожний список чорного носорога, бенгальського тигра і інших представників фауни, яких вже сьогодні практично неможливо зустріти в природі.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі