Вчені оцінили вік найдавнішої багатоніжки в 425 мільйонів років

Поділитися
Вчені оцінили вік найдавнішої багатоніжки в 425 мільйонів років Вік багатоніжки оцінили в 425 мільйонів років © Naked Science
Багатоніжка виявилася на 75 мільйонів років молодшою, ніж вважалося.

Вчені з Техаського університету в Остіні за допомогою нового методу радіоізотопного аналізу уточнили вік скам'янілої багатоніжки, яка була знайдена в Шотландії. Виявилося, що вона на 75 мільйонів років молодша, ніж вважалося до цього, повідомляє Naked science.

Вік багатоніжки оцінили в 425 мільйонів років. За словами дослідників, це найдавніше членистоноге, виявлене на сьогоднішній день. Вчені вважають, що отримані ними дані дають нову інформацію про походження і розвиток всіх комах, ракоподібних, павукоподібних і багатоніжок, припускаючи, що вони еволюціонували набагато швидше, ніж вважається, - всього за 40 мільйонів років.

Раніше дослідники вважали, що вік багатоніжки становить 500 мільйонів років, але дані, отримані вченими з Техасу, показують, що вона на 75 мільйонів років молодша. Проблема датування полягала в тому, що циркон - як індикатор геологічних процесів при радіоізотопному аналізі - здатний надати найбільш точне уявлення про вік скам'янілості, однак цей мікроскопічний мінерал вкрай важко витягти з попелястого гірничого осаду, в якому зберігалися викопні останки.

Вчені відзначають, що, хоча цілком можливо, що існують більш старі скам'янілості комах, той факт, що вони не були знайдені навіть у найдревніших відкладеннях, - може вказувати на те, що всі стародавні їхні останки все ж вже виявили. З цього можна зробити висновок, що комахи (і членистоногі загалом) еволюціонували набагато швидше, ніж прийнято вважати.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Читайте також: Палеонтологи відкрили новий вид викопного альбатроса

Раніше вчені із США й Китаю виявили скам'янілі останки стародавньої тварини, що нагадувала суміш динозавра і птаха. Істота, що отримала назву Wulong bohaiensis ("танцюючий дракон"), жила на Землі приблизно 120 мільйонів років тому.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі