Вчені пов'язали нестачу вітаміну D при народженні з ризиком розвитку шизофренії

Поділитися
Вчені пов'язали нестачу вітаміну D при народженні з ризиком розвитку шизофренії Вчені вивчили дані 2602 жителів Данії © New Scientist
Ризик розвитку шизофренії підвищується на 44%.

Вчені з Данії та Австралії заявили про те, що низький вміст вітамінів групи D при народженні пов'язаний з підвищеним ризиком розвитку шизофренії в більш пізньому віці. Як повідомляє N+1, у дітей, які народилися з дефіцитом вітаміну D, ризик розвитку шизофренії підвищується на 44%.

У ході дослідження вчені вивчили дані 2602 жителів Данії, які народилися в період з 1981 по 2000 рік. У половини з них була діагностована шизофренія, а друга половина проходила в якості контрольної групи. Вчені зібрали всю можливу інформацію про добровольців: стать, вік, рік і місяць народження, історію психічних захворювань в сім'ї, вік, в якому був поставлений діагноз, вік матері і батька на момент народження дитини, вага при народженні, місце проживання та інше.

У результаті було встановлено, що діти, які народилися з дефіцитом вітаміну D в крові, частіше за інших захворювали на шизофренію в більш дорослому віці. Крім того, вчені відзначили, що нестача вітаміну D спостерігалася у дітей, які народилися навесні і зимою, і саме в цю пору року народжується найбільша кількість дітей з високим ризиком розвитку шизофренії.

Автори роботи прийшли до висновку про те, що рівень неонатального вітаміну D в організмі дитини може бути важливим біомаркером при оцінці розвитку шизофренії. У майбутньому вчені планують також вивчити вплив на розвиток захворювання рівня вітаміну D в організмі матері під час вагітності.

Раніше вчені встановили, що імунні клітини мозку людей, хворих на шизофренію, які є більш активними, ніж у людей без захворювання, і ця активність з'являється ще до того, як розлад починає розвиватися.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі