Вчені пов'язали перехід гомінід до прямоходіння з вибухом наднової

Поділитися
Вчені пов'язали перехід гомінід до прямоходіння з вибухом наднової Вибух наднової міг стати причиною переходу до прямоходіння
Спалах наднової міг стимулювати появу блискавок в атмосфері Землі, що призвело до появи пожеж.

Вчені Едріан Мелотт і Брайан Томас заявили про те, що перехід гомінід прямоходіння міг бути пов'язаний з вибухом наднової зірки, який стався в далекому минулому. Як повідомляє Naked science, вибух далекої наднової викликав появу блискавок в атмосфері Землі, що призвело до виникнення пожеж, які розчистили простір савани і змусили предків людини почати ходити на двох ногах.

На думку дослідників, першими гомінідами, які перейшли до прямоходіння, були сахелантропи, останки яких датовані віком майже сім мільйонів років. Скорочення лісів, яке змусило їх перебратися в савану, пов'язують з грозами і пожежами. Разом з тим, у новому дослідженні вчені припустили, що Земля в той далекий час зазнала впливу однієї або декількох наднових, пік якого припав приблизно на 2,6 мільйона років тому.

Згідно з розрахунками вчених, наднова спалахнула на відстані 164 світлових років. Викинуті вибухом потоки космічних частинок і випромінювання могли проникати далеко в атмосферу Землі, викликаючи її іонізацію. Дослідники припускають, що вміст іонів у повітрі міг підвищитися в 50 разів. Той процес повинен був привести до збільшення числа відірваних від атомів вільних електронів, що, в свою чергу, веде до накопичення зарядів і їх скиданню у вигляді блискавок. Саме такий ланцюжок подій міг призвести до поширення лісових пожеж і в результаті до появи біпедальних приматів - предків сучасних людей.

Підтвердити або спростувати гіпотезу вчених допоможуть подальші дослідження.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили найяскравішу наднову зірку у Всесвіті. ASASSN-15lh у два рази яскравіша за зафіксований раніше максимум для наднових, в тисячі разів яскравіша за "нормальних" наднових і в 50 разів яскравіша за нашу галактику Чумацький Шлях.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі