Вчені розкрили таємницю стародавнього скла з Великої Британії

Поділитися
Вчені розкрили таємницю стародавнього скла з Великої Британії Скло було частиною пляшки, виготовленої в Криму © facebook.com/NTChedworthRomanVilla
Скло виявилося частиною пляшки для парфумів, виготовленої на узбережжі Чорного моря.

Вчені визначили походження скла, яке було знайдено в руїнах римської вілли в селі Чедворт (Англія). Як повідомляє The Guardian, вік посудини, частиною якої було скло, оцінюється в 1800 років, а його походження залишалося таємницею для дослідників протягом двох років.

Наголошується, що нічого подібного на території Великої Британії до цього виявити не вдавалося. Ймовірно, що скло, прикрашене візерунками, було частиною пляшки для парфумів, виготовленої на територіях, які прилягають до узбережжя Чорного моря і перебувають на території сучасної України.

Вчені підкреслюють, що те, що виріб зміг подолати весь цей шлях, свідчить про багатство і вплив людей, які населяли Чедворт близько двох тисяч років тому. В ті часи село було одним із найбільших поселень у Британії.

Скло було знайдено у віллі, яка належала багатій людині з високим статусом, ще у 2017 році. Разом з тим, дослідникам знадобилося досить багато часу на те, щоб визначити форму пляшки, частиною якої воно було. Для цього шматочок відправили одному з провідних фахівців з римського скла.

Аналіз показав, що скло відкололося від пляшки, яка мала довгасту форму і зовні нагадувала рибу. Такий тип пляшки відповідає артефакту у формі риби, що зберігається в Корнінгському музеї скла в Нью-Йорку. Єдина відома на даний момент римська пляшка у формі риби була знайдена в похованні в Херсонесі, який розташовується на території сучасного Криму.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше група археологів під керівництвом Джоді Мегнесс з Університету Північної Кароліни виявила в руїнах синагоги V століття на півночі Ізраїлю стародавні мозаїки. На мозаїках зображені сім відомих біблійних сюжетів.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі