Вчені розповіли про "кондиціонер" в голові у тиранозавра

Поділитися
Вчені розповіли про "кондиціонер" в голові у тиранозавра Гігантські тиранозаври швидко перегрівалися © dinohistory.ru
Гігантський ящір швидко перегрівався.

Вчені з США заявили про те, що в черепі у тиранозавра рекса були два отвори, які виконували роль своєрідного "кондиціонера". Вони були потрібні тому, що гігантський і активний ящір швидко перегрівався, повідомляє ВВС.

Раніше вважалося, що в цих отворах знаходилась м'язова тканина, але тепер дослідники прийшли до висновку, що насправді вони були затягнуті мережею кровоносних судин. Відомо, що великим тваринам потрібні додаткові механізми охолодження, оскільки у спеку їхній організм може швидко перегрітися.

У ході дослідження вчені використали тепловізори для спостережень за алігаторами на фермі при зоопарку Флориди. "У дикій природі отримати картинку черепа алігатора дуже складно, тому що вони завжди намагаються триматися подалі, а наближатися до них небезпечно. На фермі ми могли робити фотографії і знімати відео зверху вниз через паркан", - пояснила голова групи дослідників Кейсі Голлідей.

Виявилося, що в черепі алігатора є отвори, заповнені кровоносними судинами. "Температура тіла алігатора залежить від навколишнього середовища. Ми помітили, що коли ставало холодніше, і алігатори намагалися зігрітися, тепловізори реєстрували великі теплові плями у верхній частині черепа, які свідчать про підвищення температури тіла. Однак у міру того, як днем ставало тепліше, ці плями темніли, ніби їх вимикали для зниження температури ", - заявив співавтор дослідження Кент Вліет.

Вивчивши скам'янілі останки і тривимірні моделі черепа тиранозаврів вчені з'ясували, що у них були схожі отвори. Раніше вважалося, що в цих отворах розташовувалася м'язова тканина, але Голлідей стверджує, що "дивно спостерігати м'язи, які піднімаються вгору від щелепи, потім роблять поворот на 90 градусів і тривають під склепінням черепа".

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили рештки унікального арктичного динозавра, який отримав назву Ugrunaaluk kuukpikensis, що означає "стародавня тварина річки Колвілл". У довжину даний динозавр досягав близько 7,5 м. У часи Ugrunaaluk kuukpikensis Арктика була вкрита хвойними лісами, а середньорічна температура була +7 градусів за Цельсієм.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі