Вчені розповіли про можливе виявленні шведського лінкора XVII століття

Поділитися
Вчені розповіли про можливе виявленні шведського лінкора XVII століття Археологам, можливо, вдалося знайти лінкор "Еплет" © Naked Science
На думку дослідників, вони знайшли корабель "Еплет" епохи Густава II Адольфа.

Шведські археологи заявили про те, що їм, можливо, вдалося знайти корабель "Еплет" епохи короля Густава II Адольфа. Уламки корабля були знайдені біля міста Ваксхольма, який знаходиться в 30 кілометрах від Стокгольма, повідомляє Naked science.

Дослідники відзначають, що поки не можуть точно сказати, який корабель їм вдалося знайти. Разом з тим, у них є підстави вважати, що це "Еплет". Надалі вони передадуть виявлені уламки на експертизу і більш точно встановлять, що вони знайшли, за річними кільцями дерев.

У 1961 році на поверхню було підняти корабель "Ваза". Він і "Еплет" були побудовані на замовлення шведського короля Густава II Адольфа. Останній схожий на інші два шведських корабля XVII століття - "Скептер" і "Кронан". Лінкор "Еплет" ніс від 80 до 90 гармат. На його борту могли перебувати до 450 матросів і солдатів.

"Еплет" став одним з учасників Еландської битви - морського бою часів Датсько-шведської війни, що стався 1 червня 1676 року на південь від острова Еланд в Балтійському морі. Його підсумком стали перемога датсько-голландського флоту і розгромна поразка шведів. Останні втратили 12 кораблів, у той час як об'єднані сили датчан і голландців позбулися одного. В ході битви "Еплет" налетів на камінь і затонув. Підсумком війни став Лундський мир, а також ряд інших угод. Де-факто між Данією і Швецією був збережений статус-кво.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше під 100-метровим шаром льоду Гренландії був виявлений один з американських винищувачів Р-38 часів Другої світової війни, які належали до так званої "Втраченої ескадрильї".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі