Вчені розробили тканину, що генерує енергію

Поділитися
Вчені розробили тканину, що генерує енергію Тканина виробляє електроенергію завдяки світлу і руху
Розробка дозволить створити енергогенеруючий одяг.

Вчені з Технологічного інституту Джорджії розробили тканину, яка генерує електроенергію за рахунок сонячного світла і рухів людини. Тканина здатна виробляти енергію за рахунок трибоелектричного ефекту, що представляє собою процес вироблення енергії при терті двох матеріалів один об одного.

Для розробки вчені використали так звані трибоелектричні наногенератори на волоконній основі, які поряд з сонячними батареями у вигляді дроту з'єднуються за допомогою вовняної нитки, щоб створити єдиний матеріал.

Дослідники створили прототип тканини і випробували його в реальних умовах. Зразок розмірами чотири на п'ять сантиметрів зміг зарядити конденсатор ємністю 2 мФ до 2 В протягом однієї хвилини. Цього вистачить для того, щоб заряджати невеликі портативні пристрої, наприклад, "розумні" годинники.

Читайте також: Вчені назвали дрімоту шкідливою для здоров'я

Матеріал є гнучким, дихаючим і легким, що дозволяє використовувати його при виготовленні одягу, наметів, штор та інших текстильних виробів. Дослідники планують збільшити міцність тканини і зробити її пило- і водонепроникною.

Раніше вчені з Корейського науково-технічного інституту (KAIST) розробили волокнистоподібні світлодіоди, які можна вшивати або вплітати безпосередньо в саму фабричну тканину для одягу.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі