Вчені спростували зв'язок електронних сигарет з профілактикою тютюнопаління

Поділитися
Вчені спростували зв'язок електронних сигарет з профілактикою тютюнопаління Вейпи не сприяють відмови від цигарок © guardianlv.com
Дослідники не знайшли доказів відмови від цигарок на користь вейпів.

Вчені з Каліфорнійського університету заявили про те, що поширення електронних сигарет не знижує рівня тютюнопаління серед молоді. Висновки дослідників опубліковані в журналі Pediatrics.

Електронні сигарети (вейпи) позиціонуються як менш шкідливі, ніж звичайні за рахунок того, що в їхній парі відсутні важкі метали і смоли. Разом з тим, раніше вчені вже довели, що ароматизатори, які містяться в аерозолі, можуть бути не менш токсичними.

За різними даними, поширеність електронних сигарет підвищує або незначно знижує рівень тютюнопаління. Так, перше велике дослідження, проведене в США, привело вчених до висновку, що комбіноване паління в 2014 році зустрічалося серед молоді частіше, ніж тютюнопаління в 2009 році.

Тепер же дослідники вивчили дані Національного дослідження споживання тютюну молоддю за 2004 – 2014 роки. Аналіз показав, що за цей час рівень споживання тютюну серед молоді знизився, але пік популярності вейпів, який припав на 2007-2009 роки, на це не вплинув.

Крім того, дослідникам вдалося виявити психосоціальну специфіку курців. За словами фахівців, для споживачів класичних цигарок характерний ряд рис, наприклад вони рідше згадують про життя з іншим курцем або носять речі з брендом виробника сигарет. У свою чергу, люди, які вживають тільки електронні сигарети, виявляють лише деякі з цих якостей. Ймовірно, вейпи сприймаються ними як щось менш небезпечне і негоже.

Раніше вчені знайшли докази безпосередньої залежності між вживанням алкоголю і розвитком раку. Алкоголь може стати причиною розвитку, щонайменше, семи видів раку, а не тільки раку печінки, як вважалося раніше.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі