Вчені створили штучні соняшники

Поділитися
Вчені створили штучні соняшники Штучні соняшники можуть стежити за рухом сонця © Flickr/K Lori
"Розумний" матеріал може стежити за рухом сонця і давати більше енергії, ніж статичні панелі.

Вчені з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі створили штучний матеріал, який має властивості фототропізму (поведінка рослин, які слідують за сонцем). Як повідомляє "Популярная механика", такі сонячні панелі можуть давати на 30% більше енергії, ніж статичні.

Конструкція нового матеріалу складається з елементів менше одного міліметра, які розширюються і стискаються при нагріванні. Це дозволяє матеріалу вигинатися в бік джерела світла. Технологія може бути корисна в створенні сонячних батарей, які, як і соняшники, будуть слідувати за сонцем.

Крім того, автори нової розробки заявили про те, що можуть запропонувати новий варіант збору сонячної енергії. При цьому буде використовуватися не світло зірки, а її жар, що нагріває теплоносій, який буде приводити в рух парогенератор. Цей спосіб може виявитися на 400% ефективнішим, ніж отримання енергії за допомогою фотоелементів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше японські компанії Toyota, Sharp і організація NEDO за підтримки уряду країни тестують електромобіль, на який встановлені сонячні панелі, розроблені для постачання енергією супутників на орбіті.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі