Вчені відкрили черв'яків, що поїдають камінь

Поділитися
Вчені відкрили черв'яків, що поїдають камінь Навіщо черви їдять вапняк, вчені не знають © Naked Science
Поки що дослідники не знають, навіщо черв'яки пропускають через себе вапняк.

Вчені з Північно-Східного університету в США виявили на Філіппінах новий вид шашнів, які поїдали карбонатний вапняк. Зазвичай ці черв'яки харчуються деревиною, повідомляє Naked science.

Шашні – морські двостулкові молюски із родини корабельних черв'яків. Довжина їхнього тіла може досягати 50 сантиметрів, а попереду розташовується стулка, що дозволяє свердлити деревину. В античному світі молюски вважалися шкідниками, оскільки гризли дно кораблів.

Кілька років тому вчені почули про незвичайного шашня, який мешкає в річці Абатан, що протікає на острові Бохоль Філіппінського архіпелагу. Вони вирушили туди, щоб перевірити розповіді місцевих жителів. У підводних вапнякових скелях вони знайшли нори, характерні для шашнів, і самих черв'яків. Новий вид назвали Lithoredo abatanica.

Вчені провели кілька тестів з істотами і вивчені їх анатомічні особливості. Довжина шашнів варіюється від п'яти до десяти сантиметрів, у них відсутні гострі зубці, якими користуються їхні родичі для свердління деревини, зате вони мають різці, схожі на шпатель. Крім того, для них характерний довгий кишечник. При розтині фахівці виявили там вапняк - той самий, в якому знайшли черв'яків. Посадивши молюсків в акваріум, вони побачили, що ті випускають ці камені з сифона - органу для виведення відходів.

Naked Science

Навіщо шашні поїдають вапняк, вчені поки не знають. Можливо, він допомагає їм перетравлювати планктон. Разом з тим, існує також можливість того, що черв'яки навчилися отримувати з каменів поживні речовини способом, який дослідникам поки невідомий.

Раніше вчені з Вагенінгенського університету в Нідерландах з'ясували, що дощові черви здатні вижити в марсіанському ґрунті.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі