Вчені відтворили обличчя стародавніх людей за археологічними даними

Фото
Поділитися
Для відтворення вигляду дослідники використовували надруковані на 3D-принтері черепа стародавніх людей.

Шведський вчений Оскар Нілссон за допомогою надрукованих на 3D-принтері черепів зміг відтворити вигляд людей, які населяли Європу кілька тисяч років тому. Як повідомляє Live Science, досліднику вдалося відтворити обличчя неандертальської жінки з Гібралтару, кроманьонского чоловіка з Франції та "дівчини з Вайтхока". Відзначається, що виставка робіт вченого відкрилася в Музеї в Брайтоні.

Робота з відтворення облич зайняла у Нілссона сотні годин. Він використав не тільки черепа, але і, коли було можливо, ДНК і дані радіовуглецевого датування. Наприклад, у похованні "дівчини з Вайтхока" ДНК не збереглася, але в інших похованнях того ж періоду були знайдені останки, які припускають, що у похованих людей була темна шкіра. "Колір їхньої шкіри був як у сучасних людей, що населяють Північну Африку. Або ще темнішим", - поділився Нілссон.

Дослідник також відтворив образ жінки, яка жила в Британії приблизно у 250 році нашої ери. На думку Нілссона, вона була вбита, оскільки в її черепі був знайдений цвях, вбитий в її потилицю. Скелет жінки носив сліди важкої роботи, на хребті були знайдені ознаки грижі Шморля.

Раніше вченим вдалося відновити зовнішність стародавньої єгиптянки, яку назвали Меританум (кохана Анума), за її мумією, вік якої оцінюється приблизно у дві тисячі років.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі