Вчені виявили біологічну причину шизофренії

Поділитися
Вчені виявили біологічну причину шизофренії Вчені виявили ген, який відповідає за розвиток шизофренії © yosmi.ru
Дослідники виявили ген, пов'язаний з розвитком захворювання.

Група дослідників з США заявила про те, що їм вдалося зробити прорив у дослідженні шизофренії: вони виявили ген, який пов'язаний з розвитком цього психічного захворювання. Результати досліджень вчених були опубліковані в журналі Nature.

Вчені зібрали базу даних за 65 тисячам осіб з 30 країн і почали шукати генні мутації з найсильнішим зв'язком з шизофренією. Одним з кандидатів був варіант гена C4. Цей ген відповідає за вироблення білка, який позначає патогенні мікроорганізми для подальшого видалення їх імунною системою. Крім того, він також бере участь у синаптичному прунінгу - видаленні надлишкових зв'язків у мозку для посилення найбільш часто використовуваних "шляхів".

За допомогою експериментів на мишах учені встановили, що посилена експресія C4 дає більш інтенсивне "підстригання" синапсів. Саме це, вважають вчені, підвищує ймовірність розвитку шизофренії. Відзначається, що симптоми шизофренії починають проявлятися в підлітковому віці. Нову гіпотезу підтверджує і факт щодо невеликої кількості синапсів в корі головного мозку у дорослих пацієнтів. Ймовірно, аномальна експресія C4 впливає і на імунну систему людей, що страждають від шизофренії.

Раніше вчені встановили, що імунні клітини мозку людей, хворих на шизофренію, які є більш активними, ніж у людей без захворювання, і ця активність з'являється ще до того, як розлад починає розвиватися.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі