Вчені виявили новий вид "мурах, що вибухають"

Поділитися
Вчені виявили новий вид "мурах, що вибухають" Комахи "вибухають" при зустрічі з ворогом © gizmodo.com
Мурахи вибухають при зустрічі з ворогом.

Міжнародна група науковців здійснила експедицію на острів Борнео в Південно-Східній Азії та ідентифікувала 15 видів "мурах, що вибухають", включаючи один новий, невідомий науці раніше. Як повідомляє Gizmodo, при зустрічі з ворогом цей тип мурашок робить саме те, що передбачає його назва: комахи вибухають.

Наголошується, що мураха вибухає не в буквальному сенсі цього слова. Але при загрозі життя стінка її черевця розривається, випускаючи на супротивника липку і токсичну рідину, яка здатна вбити ворога. Подібний "вибух" закінчується смертю самої мурашки, але служить в якості захисту колоній від нападника.

Подібні суїцидальні нахили спостерігаються і у деяких видів термітів і притаманні тільки соціальним організмам. На відміну від інших тварин, які прагнуть зберегти і передати свої гени, терміти і мурашки діють як єдиний організм, втрата індивіда є вторинною по відношенню до потреб колонії.

Про "мурах, що вибухають" вчені знають вже більше століття. Деякі види таких комах були задокументовані ще в першій половині XX століття; для них навіть була створена особлива видова група - Colobopsis cylindrica. Однак, як не дивно, з 1935 року не було описано жодного нового виду таких мурах - що, втім, змінилося завдяки новим дослідженням.

Новий вид "мурах, що вибухають" отримав назву Colobopsis explodens, і, крім того, фахівці вирішили обрати його в якості модельного, референсного виду, тобто, його продовжать вивчати більш детально. Робочі мурахи даного виду вбивали себе при появі небезпеки, розриваючи тіло і розбризкуючи секрет. Дослідники відзначають, що така поведінка властива тільки для робочих мурашок; вченим при цьому вдалося виявити й інші, незвичні касти - наприклад, "вартових", які за допомогою великої, схожої на пробку голови можуть заблокувати вхід в гніздо.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили новий вид гігантських черепах, які проживають на Галапагоських островах. З урахуванням нововідкритого виду, на цей момент на Галапагоських островах мешкають 11 видів гігантських черепах. Раніше їх було 15, проте 4 види вимерли. Такі черепахи, в основному, живуть на сході острова Санта-Крус.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі