Вчені виявили в Індонезії найдавнішу сцену полювання

Поділитися
Вчені виявили в Індонезії найдавнішу сцену полювання Древній художник намалював полювання ще 44 тисячі років тому © Naked Science
Древній художник намалював полювання 44 тисячі років тому.

Археологи з Університету Гріффітс виявили на індонезійському острові Сулавесі сцену полювання, вік якої оцінюється в 44 тисячі років. Це найдавніша жанрова картина, намальована людиною, повідомляє Naked science.

Перші люди з'явилися в Південно-Східній Азії та Австралії майже 50 тисяч років тому. Археологи досліджують сліди міграцій, які розкидані в печерах острова Сулавесі. Зокрема, їм вдалося виявити сотні "олівців" з червоних пігментів, скребків, точених фігурок і наскельних малюнків.

Ще у 2017 році індонезійський археолог і спелеолог Пак Хамрулла виявив прихований лаз у вапняковій стіні однієї з печер. Короткий прохід завершувався гротом, в якому і був знайдений малюнок полювання, який був виконаний рудою охрою на просторі близько 4,5 метрів.

Від інших наскальних малюнків, знайдених вченими раніше, його відрізняло те, що він являв собою цілу жанрову сцену. Вчені вважають, що дичиною на малюнку виступають дві місцеві яванські свині і вісім карликових буйволів аноа. Їх переслідує вісім озброєних напівлюдей-напівтварин. У однієї з них намальовано щось, що нагадує дзьоб, а в іншої – хвіст.

Певно, ці фігури зображають форми камуфляжу, які використовували стародавні мисливці. Разом з тим, можливо також, що вигляд напівлюдей був пов'язаний з містичними практиками.

Naked Science

Взявши зразки вапняку зі стін печери, вчені дослідили їх в лабораторії. Вода, що роками проникала в його мікропори, залишала осад, у тому числі слідові кількості радіоактивного урану. З часом він розпадався, перетворюючись на торій. Відношення цих ядер в шарі, який накопичився прямо поверх малюнка, вказало на його мінімальний вік - 43,9 тисячі років. Якщо ця оцінка вірна, то малюнок на кілька тисяч років старший за найдавніші відомі зразки фігуративного живопису з Європи і на 20 тисяч років старший за найдавніше європейське зображення полювання.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше група археологів під керівництвом Джоді Мегнесс з Університету Північної Кароліни виявила в руїнах синагоги V століття на півночі Ізраїлю стародавні мозаїки. На мозаїках зображені сім відомих біблійних сюжетів.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі